Zivataros ősznyitó

Az elmúlt napokban a Földközi-tenger térségében viharos széllel, felhőszakadással vonultak végig a viharok.

       Hazánktól kissé távolabb vizekre evezve, a Földközi-tenger térségében zivataros napok követték egymást az elmúlt héten. Helyenként viharos széllel, heves felhőszakadással vonultak végig a viharok, egyes városokban 2 nap alatt több mint egy havi csapadék hullott le (lásd Közép-Európa kompozit radarképe, szeptember 13. [balra fent] és 14.[jobbra lent]). 

       Az ősz beköszöntével igen változékonyra fordult a térség időjárása, azonban az elkövetkező hetekben várhatóan még visszatér - már ami a hőmérsékleti értékeket illeti - a nyári hangulat.

       Vasárnap, valamint a hét elején elsősorban Olaszország és Horvátország környezetében fordult elő kiadós csapadék. A meleg tengerfelszín fölé a magasban hűvösebb levegő érkezett, az instabil rétegzettség pedig igen kedvezett a hevesebb zivatarok kipattanásához.

       Dél-Olaszország nemhivatalos fővárosában, Nápolyban vasárnap és hétfőn összesen 78 mm csapadék hullott le, amely megfelel egy átlagos szeptember havi csapadék mennyiségének. A közép-dalmáciai Splitre 2  nap alatt 88 mm csapadék zúdult le.

 

Forrás: Időkép, Wetterzentrale, [origo]

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.16 0:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban