Zivataros júliusi vasárnap

Zivatarok pattantak ki vasárnap délután, több helyen is látványos felhőzettel érkezett a vihar. Pécsen tubát fotóztak.

Elcsendesültek az utolsó zivatarok is (vasárnap 22:20): Lassanként északon is elhalnak az utolsó cellák, csendes, nyugodt éjszaka elébe nézünk.

20-30 mm is hullott a legaktívabb cellákban (vasárnap 21:15): Többek között Zamárdiban, Őcsényen, Baján, a Dunakanyarban és a Piszkéstetőn is. Közben Veszprémben csodás szivárvány zárta az elvonuló zivatart. ENeF fotója, köszönjük szépen!

Észak felé tolódnak a zivatarok (vasárnap 20:40): A zivatarok fő színtere egyre inkább az Északi-középhegységre tevődik át, emellett Makótól északra tevékenykedik még egy cella.

Dupla villám cikázott Dunakeszinél (vasárnap 20:35): Rippel Erik látványos fotója, köszönjük szépen!

Felhőszakadás a láthatáron (vasárnap 19:55): Brd és Bkrisz képei Szentendréről és Budapest IV. kerületéből, köszönjük!

Felhősapka ült a Badacsonyra - közben a fővárost is elérte a vihar (vasárnap 19:25): Bigkt77 és Bkrisz fotói, köszönjük szépen!

Time-lapse videó lecsapó villámmal Várpalotáról (vasárnap 19:20): Arral Szemben nevű felhasználónk friss videója, köszönjük!

Magyaregresre is lecsapott a vihar (vasárnap 19:10): Dduck panorámafotója, köszönjük!

Kaposvár mellől nemrég (vasárnap 19:00): Kacs Dávid fényképe, köszönjük!

Székesfehérvárra így érkezett a zivatar (vasárnap 18:45): Bakos Liza panorámaképe, köszönjük!

Hangulatképek a viharokról (vasárnap 18:35): Kéthelyen az érkező cella, Kaposvárnál a durva felhőszakadással lecsapó vihar. Berci92 és Bandita észlelőink képe, köszönjük!

 

Bajára ismét felhőszakadás zúdult (vasárnap 18:10): A csütörtök délutáni özönvízszerű eső után Baján ismét túlméretezték az égiek a városra hulló csapadék mennyiségét. 

Tiborh nevű felhasználónk fotói, köszönjük szépen!

Folyamatos a képződés, óvatosan az M7-esen (vasárnap 17:40): A Balaton mellett délen, Nagykanizsa térségében, Fejér megyében és a fővárostól délre is zivatarcellák jelentek meg.

Nem irigyeljük a fesztiválozókat (vasárnap 17:30): A Balaton Sound jelenleg is zajlik Zamárdiban, ám csak rövid ideig örülhettek a fesztiválozók a jó időnek: újra esik az eső, megint elő lehetett venni a gumicsizmákat, esőkabátokat. Folytatódhat a "sárparty".

 

Előzmények

Vasárnap kora délutántól elsősorban a Duna-Tisza köze déli felén és a Dunántúlon ismét több helyen pattant ki zivatar. A cellákat az intenzív villámtevékenység mellett helyenként jégeső és a lassú áthelyeződés miatt felhőszakadás kísérte.

Villámtérképünk nem sokkal 16:45 után

Lokalizációs hálózatunk számos lecsap villámot érzékelt - köztük a Balatonnál is, ahová látványos felhőzettel érkezett a vihar.

Szerkesztőségünk Szántód térségében az alábbi fotókat készítette.

Balatonfenyvesen működő webkameránk szintén látványos felvételt rögzített a vihar érkezéséről.

Korábban Pécsett felhőtölcsér, azaz tuba is kialakult, melyet Tomjoe1978 nevű észlelőnknek és Horváth Tamásnak is sikerült lencsevégre kapnia. Köszönjük a fotókat!

Szerző: Cséki Gergő, Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2014.07.13 17:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett