Zivataros húsvétvasárnap

Egy gyors mozgású ciklon bolondította meg a mai nap időjárását. Havazás és zivatarok, tél és tavasz egyben.

Eszméletlen időjárás várható a mai napon is; feltehetnénk a kérdést, hogy vajon a hajnali óraátállítás zavarta meg ennyire a természetet? Nem, bizony újra egy gyors mozgású, mediterrán ciklon a felelős a történtekért.

Gyakorlatilag a tél és a tavasz vonásai is felfedezhetőek húsvétvasárnap hazánkban: míg északnyugaton reggelre a magasban zajló hidegadvekciónak köszönhetően havazásra, havas esőre és fagypont körüli hőmérsékletekre ébredhettünk, addig az ország más területein jóval enyhébb az idő.

Jobbra Facebook-profilunkra feltöltött fotó, balra lent HeavenMan képe, köszönjük!

A kontraszt később is megmarad, zivatarok, intenzívebb záporok kialakulására - két hullámban - elsősorban a Duna vonalában és attól keletre, esetleg a Dunántúl délkeleti felén van esély. Egy-egy gócot akár kisebb méretű jég, viharos kifutószél vagy felhőszakadás is kísérhet. Többfelé várható kiadós csapadék.

Az ország északnyugati és délkeleti fele között akár 15 fokot meghaladó hőmérsékleti-különbség is kialakulhat: hazánk délkeleti harmadán akár 18 fokig is melegedhet délutánra a levegő. Ezzel szemben északnyugaton helyenként alig emelkedik majd néhány fokkal fagypont fölé a hőmérséklet.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2013.03.31 9:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Hidegfront szakítja meg a melegedést