Zivatarokkal indul a hosszú hétvége

Délnyugati irányból támadnak szombaton a nyarat idéző zivatarok.

Az októberi nyárnak meg lesz a következménye szombaton. Délnyugat felől ugyanis nedves légtömeg érkezik hazánk fölé, melynek hatására az országban egyre többfelé kell számítani majd a hosszú hétvége első napján eső, zápor kialakulására,

ugyanakkor helyenként zivatarokra is.

A záporok már szombaton a hajnali, reggeli órákban megérkeznek délnyugat felől a Dunántúl keleti felére, valamint az északi tájakra, ekkor elsősorban a Dunántúl déli és délkeleti tájain számíthatunk helyenként égzengős ébresztőre, illetve villámfényes hajnalra. Szombaton napközben, valamint délután és az esti órákban délnyugat felől északkelet felé haladva egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, viszont villámlásra, égzengésre, tehát zivatarokra is számítani kell. Zivatarok kialakulására a jelenlegi számítások szerint a déli tájakon, valamint a középső országrészben van a legnagyobb esély.

Délnyugati irányból érkeznek szombaton a déli és a középső tájakra a zivatarok

Szombat hajnalban az Alföldön nagy területen maradhat 20 fok körül a legalacsonyabb hőmérséklet, napközben pedig 20 és 29 fok közé melegszik a levegő, keleten lesz melegebb. A déli-délnyugati szelet élénk, erős lökések kísérik majd.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka második felében a csapadék egyre inkább a Dunától keletre eső tájakra helyeződik át, majd vasárnap még az északi, északkeleti, valamint a nyugati tájakon alakulhatnak ki záporok, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Ezen a napon már több napsütésre számíthatunk a felhőátvonulások mellett. A délnyugati, nyugati szelet még többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Délutánra 17 és 25 fok közé melegedhet a levegő. A vasárnap reggel többfelé párás, ködös lehet.

Kellemes őszi idő | Fotó: Fugitive (Szob)

Nemzeti ünnepünkön, azaz október 23-án sok napsütésre, kellemes őszi időre számíthatunk a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően. Számottevő csapadék sehol sem várható. A szél csak néhol nyugaton élénkülhet meg. Délután 16-24 fokot mutathatnak a hőmérők.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Pintér István (Balatongyörök)


Szoktad fotózni a zivatarokat?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.10.20 17:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szupercellák követhetik holnap délután az éjszakai műsort
Zivatarok kezdték mérsékelni az aszályt szerdán az Alföldön
Végre kiadós csapadék enyhíthet a szárazságon