Zivatarokkal indul a hónap

A hét első napjaiban több helyen is megdörrenhet az ég, majd szerdától nyugodtabb napok jönnek.

Az ősz második hónapja hazánk nagy részén kellemesen meleg, ugyanakkor változékony idővel köszöntött ránk, hétfőn délelőtt Cegléd és Miskolc környékén alakult ki zivatar. A délkeleti határ vidék közelében eközben nem sokkal dél után már 28 fokot is mértek. 

A változatos, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás egy közelünkben elhelyezkedő légörvénynek köszönhető, mely szerdáig meghatározza időjárásunkat. Keddre virradóra elsősorban a fővárostól északra, a Dunakanyaban, illetve Csongrád és Békés megyében alakultak ki helyenként igen intenzív villámtevékenységgel kísért zivatarok. Emellett az ország egy jelentős részén már mérhető mennyiségű csapadék is hullott, Zala, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye északnyugati részén helyenként már több, mint 20 mm.

A hét második napján a sekély ciklon épp felettünk helyezkedik el, sokfelé kell csapadékra készülni, zivatarok elsősorban a középső és északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki. Több helyen is jelentős mennyiségű csapadék áztathatja a földeket, ami tovább enyhíteti az aszályhelyzetet. A Dunántúlra már hűvösebb levegő szivárog be, arrafelé 20 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet, ugyanakkor keleten, ahol még napos időszakok is kilátásban vannak, 26-27 fok is lehet a legmelegebb órákban.

Szerdán még északkeleten fogja éreztetni hatását a nedves levegő, főként az Északi-középhegységben és a Tiszántúl északi felén várható további csapadék, az ország más területein már a napsütés lesz túlsúlyban. A délutáni órákra átlagos magasságokba, nagyjából kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Gyakran megélénkül majd a légmozgás nyugati, északnyugati irányból.

Csütörtöktől átmenetileg nyugodtabb napok következnek, a helyenként kialakuló reggeli pára-és ködfoltok feloszlását követően a fátyolos napsütésben 20 és 25 fok közötti értékekre van kilátás. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek David92 és Fishbed képei, köszönjük!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.10.01 13:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat