Zivatarokkal búcsúzhat a húsvét

Húsvéthétfőn a délutáni, esti órákban akár az ég is megdörrenhet.

Húsvéthétfőn egy hidegfront közelíti meg térségünket északnyugat felől. Ez a front azonban csak a hétfő éjjeli, kedd hajnali órákban halad át felettünk. Hétfőn még a front előterében fog hazánk elhelyezkedni. A front előterében a délnyugati, majd a nyugati áramlás lesz a meghatározó, melynek köszönhetően nedvesebb légtömegek érkeznek. Napközben a levegő is kellőképp fel fog tudni melegedni, a legmagasabb hőmérséklet 20 és 25 fok között alakulhat. Eközben délután a magasabb légrétegekben megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása a Kárpát-medence fölé. Ezek együttes hatására a légkör labilizálódik, így magasra törő gomolyfelhők tudnak kialakulni. A nap első felében még csak kisebb esőre, egy-egy futó záporra van esély elsősorban a keleti, északkeleti tájakon, viszont délutántól egyre instabilabbá válhat a légköri rétegződés.

A jelenlegi számítások szerint a nyugati, az északnyugati és az északi tájakon mutatkozik a legnagyobb esély arra, hogy a záporokat helyenként zivatarok kísérjék.

Egyes zivatarokhoz akár apró szemű jég és viharos szél is társulhat.

Fotó: Stormphase

A keddre virradó éjjel megérkezik a hidegfront, így egyre többfelé valószínű csapadék, de az éjjel előrehaladtával a zivatarok kialakulásának egyre kisebb lesz az esélye. A szél északnyugatira fordul, melyet erős, viharos lökések kísérhetnek, és megkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Borítókép: Kövesi Péter

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.04.11 9:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon
Hó és jég, reggel dér fehérített