Égszakadás volt keleten

Délután zivatarlánc alakult ki a Tisza mentén, több helyen jégeső, felhőszakadás kísérte a viharokat.

Megnyugszik a légkör (18:18): Kelet felé az utolsó zivatarcellák is elhagyták az országot, így az előttünk álló éjszaka folyamán már mindnehol nyugodt, csendes időre készülhetünk. Hajnalra jelentősen felfrissül a levegő, a legalacsonyabb hőmérsékletek 10 és 15 fok között alakulnak.

Még két látványos fotó (18:00): Az alábbi lenyűgöző képeket a vihar érkezése és átvonulása idején P242 és Tóth Gábor Gyula készítették Nyíregyházán és Szegeden. Köszönjük a felvételeket!

A korábbi orosházi felhőszakadás képekben (17:55): Omegas nevű felhasználónk fotói, köszönjük!

"Vízesés" követte a felhőszakadást a Búza téri aluljáróban Miskolcon (17:42): Kacsándi Réka Facebook oldalra feltöltött videója, köszönjük!

Jégverés Nyírmihálydin (17:24) - Tolnai Emília fotói, köszönjük!

<

Kiadós zuhé Debrecenben, jégeső Újfehértón (17:17): A cívis város sem maradt szárazon, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Újfehértóról jégesőről érkezett jelentés. Orosz Tibor kameraképe és Pgreta fotója, köszönjük!

Újabb jégeső (16:32): Ezúttal Újfehértóról és Kenézlőről jelentettek jégesőt észlelőink.

Brutális felhőkkel érkezett a vihar (16:10): Skippylein nevű felhasználónk képe Nyíregyházáról, köszönjük!

Haragos égbolt lecsapó villámokkal (15:52): BogaBoga és Vivcsy fotói Nyírtelek és Kondoros térségéből, köszönjük!

Özönvíz Orosházán (15:36): Hatalmas robajjal érkezett a felhőszakadás a településre, ahogyan az Peti73 alábbi videóján is megfigyelhető. Köszönjük a felvételt!

Nyíregyháza a következő célpont (15:30): A vihar legerősebb része a szabolcsi megyeszékhely felé tart, negyed órán belül felhőszakadással, jégesővel és szélviharral kísért zivatar csaphat le a városra.

Csapadékmennyiség számokban (15:17): Miskolcon 46, Orosaházán közel 32 mm eső hulott rövid idő alatt, így a hidegfront csapadékából ez a két település részesült eddig a legnagyobb mértékben.

Elöntötte a víz az utcákat Miskocon (15:05): Hatalmas felhőszakadás zúdult a borsodi megyeszékhelyre, több helyen ismét bokáig érő víz lepte el az utcákat. Éva Facebook profilunkra feltöltött fotói, köszönjük!

Felhőszakadás Hódmezővásárhelyen (14:50): Simon Zsóka Facebook oldalunkra töltötte fel az alábbi videót, köszönjük!

Sajópetriben ás Arnóton is akcióba lépett a hidegfront (14:32): Melinda12 és Anita25 nevű felhasználónk fotói, köszönjük szépen!

Jégeső Miskolcon (14:27): "Betyáros az idő..., ömlik, mintha dézsából öntenék, volt kevéske jég, de szerintem nem vészes. Bármerre nézek, feketeség." - írja Jano76 Miskolcról.

Felhőszakadás Szegeden és Tiszajenőn (13:59): "Szegeden ömlik az eső. A belvárosban néhol bokáig érő víz! Most jött a második hullám." - írja Bába Péter Facebook oldalunkon. Közben Tiszajenőre is felhőszakadás zúdult kevés jéggel keveredve.

Balra: Sipos Dániel Zoltán fotója a településről, köszönjük!

Egyre csak szaporodnak a villámok keleten (13:47): Villámtérképünkön is jól kivehető, hogy hamarosan összeáll a zivatarlánc.

Zivatarlánc kialakulóban (13:15): Hozzávetőlegesen az Eger-Szolnok-Szeged vonal mentén láncba kezdtek rendeződni a zivatarok. Kelet felé mozognak.

Harsi77 és Tevavaszko reggeli fotói Kocsordról és Gyomaendrődről, köszönjük!

Jégeső Zabaron és Ózdon (12:40): Ózdról és Zabarról is jégesőt jelentettek észlelőink, Zabaron csak kicsit vert szét mindent a jég, írja Szekeres Gabriella Facebook profilunkon.

Intenzív cella északon (12:27): Nagyjából fél órával ezelőtt Egertől északnyugatra alakult ki az a cella, mely mostanra jelentősen megerősödött és Ózd valamint Kazincbarcika felé vette az irányt. Útját jégeső, felhőszakadás és viharos kifutószél kísérheti.

A zivatarok mozgása élő radarképünkön is nyomon követhető.

Csütörtökre virradóra északnyugat felől hidegfront lépett be az ország területére, a következő napokban az eddigiekhez képest pár fokkal hűvösebb, de továbbra is kellemes, nyári időre van kilátás.

A reggeli, kora délelőtti órákban elsősorban a Dunántúl déli, délnyugati felén és az Alföldön találkozhattunk mennydörgéssel, villámlással kísért intenzív csapadékkal, sőt Zala megyéből és Borsod keleti részéről jégesőt is jelentettek észlelőink.

Balra: Lemente nevű felhasználónk ma reggeli fotója Tiszavasváriból, köszönjük!

A nap további részében is több helyen - elsősorban az Alföldön, az Északi-középhegységben és a déli országrészben - kialakulhatnak zivatarok, a keleti északkeleti megyékben jó esély mutatkozik zivatarlánc kialakulására is, melynek mentén heves felhőszakadás, akár nagyobb méretű jég és viharos erejű kifutószél kísérheti a zivatarokat.

Péntekre a hidegfront elhagyja térségünbket, így a hétvégén hazánk nagy részén már újra kellemes, napos, nyári időben bízhatunk, csupán az északkeleti megyék fölött lesz több felhő és alakulhatnak ki további záporok.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.07.11 12:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből