Zivataros ébresztő

Ma délután elsősorban a Bakony és a Kisalföld térségében alakultak ki heves zivatarok.

Friss (5:25): Már a sokadik reggel az elmúlt időszakban, hogy a fővárosiak hatalmas mennydörgésre ébredhettek a reggel: Budapest felett heves villámtevékenységgel, felhőszakadással kísért vihar alakult ki.

Friss (4:55): A konvektív rendszer végighaladt az ország északnyugati harmadán, a Dunakanyarban a reggeli órákban intenzív villámtevékenységgel vonult végig. Közben a Duna-Tisza közén is kialakult egy másik rendszer, illetve néhány perccel ezelőtt Budapesttől délkeletre is kipattant egy zivatar.

Friss (00:10): A zivatarokat intenzív villámtevékenység kíséri, lassan, de fokozatosan helyeződnek át kelet-északkeleti irányba, már a Bakonyban és a Balaton térségében is egyre több cella van kialakulóban. A tónál természetesen másodfokú viharjelzés van érvényben. 

Friss (23:25): Az előrejelzéseknek megfelelően Szlovénia felől egy heves, mezoskálájú konvektív rendszer érkezett hazánkba, mely jelenleg Vas és Zala megye területén található. A vihar mozgása észak-északkeleties.

 

A keddi nap folyamán a tegnap heves, helyenként jégesővel és felhőszakadással kísért zivatarok által érintett középső és keleti területeken viszonylag nyugodtnak tekinthető nyárias időjárás alakult ki, csupán északkeleten és a főváros térségében alakult ki helyenként zápor, zivatar.

Ugyanakkor a Bakony és a Kisalföld térségében a délutáni órákban erőteljes gomolyfelhő-képződés indult meg, és főként ezeken a területeken alakultak ki hevesebb zivatarok. A térségben helyenként 30-40 mm csapadék kísérte a felhőszakadásokat

A kialakult zivatarfelhők üllője szép látvánnyal szolgált a szemfülesebb észlelők számára, a következő fényképek a Kisalföld délkeleti peremén lévő Tényőről és Győrből érkeztek az Időkép szerkesztőségébe.

 

A folytatásban holnap még marad a zivataros idő, majd csütörtökön hidegfront érkezik, melynek következtében lehűlésre, megerősödő szélre számíthatunk, ugyanakkor a heves zivatarok kialakulásának esélye egyelőre megszűnik.

A képeket köszönjük Francom nevű észlelőnknek Mosonmagyaróvárról, Kata4422 nevű észlelőnknek Tényőről, valamint Roli012 észlelőnknek Győrből.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.06.07 19:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből