Zivatarlánc érkezhet késő délután

Hullámot vet felettünk az évszakváltó hidegfront, késő délutántól heves zivatarok érkezhetnek délnyugat felől.

Egy felettünk hullámot vető frontálzóna miatt esőt, záporokat, zivatarokat tartogat a nap hátralévő része és az éjszaka is.

A felszín közelében élénk, erős északnyugati széllel már megérkezett a hűvösebb levegő, ami stabilizálta a légkört. De késő délután az ország keleti felében, a magasban déliesre forduló áramlással melegebb légtömeg érkezik, emiatt az északnyugati országrész kivételével sokfelé labilizálódik a légkör. Ebben a labilis légállapotban indítja be a zivatarokat a délnyugat felől érkező hidegfront, ami zivatarláncba szervezheti őket. 

Az általunk használt WRF modell előrejelzése alapján két hullámban érkezhetnek a zivatarok, ebből a második lehet az erősebb. A helyzet összetettsége miatt azonban a zivatarok erőssége és vonulása kapcsán nem kicsi a bizonytalanság. 

1. hullám

2. hullám

Nagyjából a Barcs-Sárospatak vonal mentén, délnyugatról északkelet felé haladó zivatarrendszert heves események (felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél) kísérhetik. Csendes esőre leginkább az északnyugatonon élők készülhetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 10 megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a nagy mennyiségű csapadék (Vas, Somogy) és a heves zivatarok (Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád) miatt.

Borítókép: Szigeti Viktor

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.08.31 13:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot