Zivatar délnyugaton

A szombati nap is érdekes eseményeket tartogatott: délen-délnyugaton megdörrent az ég, helyenként kisméretű jég is hullott.

Holnapra havazásba fordul az eső (szombat 20:05): Éjjeltől a megerősödő, viharossá fokozódó északnyugati széllel több fokkal hidegebb levegő zúdul hazánkba, így egyre inkább havas eső, havazás váltja fel az esőt. Napközben nyugat felől szűnni kezd a csapadék, de keleten még délután is hulhat a fehér égi áldás.

Újabb zivatarok (szombat 17:30): Pécsről és Lovászhetényből is zivatarról kaptunk jelentést az elmúlt percekben. A szakadó esőt mennydörgés és villámlás kíséri, mint az Bpkati pécsi észlelőnk webkameráján is jól megfigyelhető.

(Balra: Szorre nevű észlelőnk nem sokkal 16 óra után készült fotója Bogádról, köszönjük!)

Viharossá fokozódó szél (szombat 17:20): A Dunántúl nyugati felén egyre többfelé fordulnak elő viharos széllökések északnyugati irányból. Az elmúlt órában a Kendig-csúcson elhelyezett másodperces szélmérőnk 84, míg keszthelyi automatánk 74 km/órás lökést regisztrált.

Zivatar Sellyén (szombat 16:30): A délnyugati határ mentén megdörrent az ég, Sellyén a zivatarból jégesőt is észleltek.

A mai nap időjárása is sok meglepetést tartogathat számunkra és ezt ismét egy szeszélyes mediterrán ciklonnak köszönhetjük.

Napközben sokfelé várható eső, zápor, helyenként nagy mennyiségű, akár 15-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat; sőt délnyugaton-délen akár egy-egy zivatar is kialakulhat. De nem csak ez fog tavaszias hangulatot okozni délen, délnyugaton, hanem a hőmérsékletek is: itt ma még ugyanis 9 és 15°C közé melegedhet a levegő, ami azt jelenti, hogy megközelíthetjük az eddigi, 16,8°C-os melegrekordot is, melyet még 1944-ben regisztráltak Szombathelyen. 

(Jobbra Torrent észlelőnk fotója - ilyen időben jobb beltéri programokat szervezni.)

Ezzel ellentétben az északi területeken néhány fokkal hűvösebb lesz, ott 3 és 8°C közötti értékekre van kilátás.  A szél egyre inkább északnyugatira, északira fordul, a Dunántúlon viharossá fokozódik, nyugaton akár 60-70 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. Estétől az eső egyre többfelé vált majd át havas esőbe, hóba, holnapra jelentősen visszaesnek a hőmérsékletek.

Szerző: Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.02 9:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hidegfront szakítja meg a melegedést