Zárt övezet

Pénteken 0 órakor életbe lépett a tiltó rendelkezés, mely szerint senki nem léphet be Fukusima 20 km-es övezetébe.

A fukusimai katasztrófát követő néhány napban mintegy 80 ezer embert telepítettek ki azt erőmű térségéből, ám a becslések szerint körülbelül 60 család már visszatért az övezetbe.

Ám, ahogy egykor Csernobilnál is bekövetkezette, pénteken éjféltől Fukusimánál is tiltó rendelkezés fog életbe lépni, mely szerint ettől az időponttól kezdve hatósági engedély nélkül senki sem léphet be az övezetbe. Arról, hogy milyen büntetést kap, aki ezt megszegi, még nem tettek említést a helyi szervezetek.

Az erőművet üzemeltető cég szerint nagyjából 3 hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje, fél éven belül pedig ezt a szintet megpróbálják még jobban leszorítani. Várhatóan ezt követően fogják csak befedni a megrongálódott reaktorépületeket és elszállítani a nukleáris fűtelemeket.

Egy kijevi konferencián Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója elmondta, hogy mintegy 6000 pajzsmirigyrákos diagnosztizáltak már azok körében, akik gyermek vagy serdülő korban voltak a csernobili katasztrófa idején. 

Forrás: FN, Greenfo

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.04.21 17:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős földrengés Fukusimában
Radioaktív juhtej