Záporos formátumra vált az eső a hétvégén

Villámlás, dörgés és apró szemű jég is jöhet helyenként a záporokkal.

A hétvégén is sokfelé elkél majd az esernyő. Szombaton az ország szinte valamennyi tájegységén számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is. Zivatarok kialakulására a keleti, északkeleti, valamint a délnyugati tájakon mutatkozik jelenleg a legnagyobb esély.

Egy-egy zivatart akár apró szemű jég is kísérhet.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenhol fog esni, ugyanis záporos csapadék esetén kis távolságon belül - azaz 10-20 km-es távolságban - is már nagy eltérés tud ilyenkor kialakulni időjárásunkban, tehát amíg az egyik helyen kiadósabb zápor öntözi a tájat, addig nem messze onnan egy csepp eső sem esik. Emellett naposabb időszakokra elsősorban a Dunától keletre számíthatunk. Többfelé élénk lehet a délies szél, de a záporokat, zivatarokat erős, néhol viharos széllökések is kísérhetik. Reggelre általában 1 és 8 fok közé csökkenhet a hőmérséklet, miközben helyenként átmenetileg párássá, ködössé válhat a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 18 fok között alakulhat, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet. A magasabb csúcsértékeket a keleti országrészben mérhetjük.

Fotó: Turieszter_91 /Nemeskocs/

Vasárnap az Északi-középhegységben, valamint északkeleten, keleten, már szárazabb időre van kilátás, és ezeken a tájakon akár több órára is kisüthet a nap, valamint fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, legfeljebb csak egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő. Ezzel szemben a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és délkeleten még többfelé kialakulhat eső, zápor, de helyenként zivatar is, melyet néhol ismét apró szemű jég kísérhet. Megfordul a szélirány, ezen a napon az északi-északkeleti szél lehet többfelé élénk, néhol erős, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. A minimumok 0 és 7 fok között alakulhatnak, és ismét találkozhatunk a hajnali, reggeli órákban párás, ködös körzetekkel. Délutánra 10 és 20 fok közé melegedhet a levegő, nyugaton, délnyugaton maradhat hűvösebb az idő.

A jövő hét elején folytatódik a záporokkal, helyenként zivatarokkal tarkított idő, miközben sokfelé élénk, erős lehet az északi-északkeleti szél. A csúcsértékek hétfőn és kedden általában 13 és 21 fok között alakulhatnak.

Folyamatosan frisülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Borítókép: Stormphase /Budapest/


Függ a hétvégi programod az időjárástól?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.04.14 14:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz