Záporok, zivatarok tarkíthatják a pünkösdi hosszú hétvégét

A szabadtéri programokat helyenként megzavarhatja az időjárás, de nem mindenhol fog esni a kora nyárias időben.

A pünkösdi hosszú hétvégén kora nyárias időben lesz részünk, de nem lesz zavartalan a napsütés, és helyenként majd az esernyőkre is szükség lehet, de nem fog mindenhol esni.

Szombaton kezdetben a Dunántúlon és a középső tájakon helyenként lehetnek átmeneti záporok, esetleg egy-egy zivatar is. Délután többségében a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhat ki záporos csapadék, melyeket helyenként villámlás és dörgés, esetleg apró szemű jég kísérhet, valamint egy-egy kisebb zápor a középső országrészben is előfodulhat. Kezdetben sokfelé lehet felhős az ég, napközben viszont a gomolyfelhő-képződés mellett mindenhol számíthatunk többórás napsütésre. Az északias szél sokfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz, de zivatarok környezetében akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A hajnali 10-16 fokot követően a délutáni csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Pipacsmező Püspökladány határában | Fotó: Kövesi Péter

Pünkösdvasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délután már többfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban a délkeleti és a déli tájakon záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol felhőszakadás sem kizárt, máshol csak elszórtan fordulhat elő rövid ideig tartó zápor. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetnek. Hajnalra 8 és 15 fok közé hűlhet a levegő, majd délután 23 és 29 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Zivatar Szegeden | Fotó: Vass Károly

Pünkösdhétfőn napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és a szabadtéri programokat több tájegységünkön is záporok, zivatarok zavarhatják meg, lokálisan felhőszakadás is előfordulhat. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel, de zivataroktól függetlenül is lehetnek élénk északi-északkeleti széllökések. 22 és 28 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Borítókép: Fotoszabi (Ruzsa)


Tervezel szabadtéri programot a hosszú hétvégére?

◎ Igen, mindenképp

◎ Igen, de az időjárás függvénye

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.05.26 14:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Viharosra fordul az idő