Zápor, zivatar a ködtenger fölött

Egy kevésbé ismert légköri folyamatra láthattunk remek példát csütörtök reggel Pécs környékén. Ez nem más mint az ún. emelt konvekció, melyet most látványos kamerafelvételek mutatnak be.

Legelőször azonban tisztázzuk mi is az a konvekció. Konvekció esetén a felmelegedő levegőelem kitágul és veszít sűrűségéből, ami azt eredményezi, hogy függőleges irányba, felfelé kezd emelkedni. A konvekció az alapja a gomolyfelhők és így a záporok, zivatarok kialakulásának.

A legtöbb esetben a konvekciót a felszín felmelegedése indítja be, és ilyenkor a légelem a felszín közeléből indul útjára. Emelt konvekcióról akkor beszélünk, amikor nem a felszínről indul meg a feláramlás, hanem egy magasabban lévő réteg tetejéről. Ez lehet egy stabil légréteg, ami hajnalban Pécs környékén is adott volt. Ennek a rétegnek a tetején létrejövő felhőzet látványosan jelent meg a Tv-toronyban elhelyezett webkamera felvételén. 

6 óra után nyugat felől zivatarfelhők kezdtek tornyosulni a horizont felett, melynek záporos csapadéka később Pécset is elérte, és egyszerűen belehullott a hullámzó felhőrétegbe. 

Üzemeltető: Bkapti

A fent leírtakat a webkamera felvételén figyelhetjük meg:

Üzemeltető: Pécs-Tvtorony

A felvétel szépségét az adja meg, hogy látványosan jelent meg a felszín közeli stabil légréteg, miközben a felette létrejövő gomolyos felhőzet és a záporos csapadék egyértelmű jele volt a légkör instabilitásának.

Borítókép: Kiss Csaba

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.06.06 15:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon