Zajlanak az őszi mezőgazdasági munkák

Aratják a kukoricát, a szóját, a cukorrépát, sok a munkagép az utakon, legyünk türelmesebbek.

Talán mindenkinek - de a vidéken élőknek mindenképpen feltűnt - hogy a megszokottnál több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagéppel találkozhatunk a közúti forgalomban. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen javában zajlanak az őszi mezőgazdasági munkálatok, mint például a kukorica, a szója vagy a cukorrépa aratása is.

Közben megkezdődött az őszi kalászosok számára a talaj előkészítése, illetve már többfelé el vetették a magokat, de a száraz időjárás miatt ezek a legtöbb helyen még nem keltek ki.

Jól jönne nekik is egy kiadós csapadék, mert túl száraz a talaj.

Lelkes dolgozó | Fotó: Peterdy Péter

Magyarországon 624 ezer hektárról 3 tonna/hektáros hozammal takarították be a gazdák október 4-ig a napraforgót, ami az előirányzott terület 92 százaléka az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

Az Agrárszektor cikke szerint a teljes hazai kukoricamennyiség nagyságrendileg 5,3 millió tonnára várható az idén. Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint az 58 ezer hektáros terület 37 százalékáról hektáronként 3 tonnás termésátlaggal 64 ezer tonna szójababot takarítottak be a gazdálkodók október 4-ig.

Borítókép: Szentes Kitti

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.19 9:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatér a napsütés, de a szél gyakran feltámadhat
Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében