X2.1-es napkitörés volt

Pénteken délelőtt egy X1.7-es, majd késő délután X2.1-es erősségű kitörést is produkált csillagunk.

Péntek délelőtt 10 óra 1 perc X1.7-es erősségű kitörést produkált a Nap, melyet délután 17 óra 3 perckor egy még erősebb X2.1-es követett. Ilyen utoljára májusban fordult elő. Arról, hogy volt-e koronakilövellés még nincs információ, a kitörés ugyanakkor 3-as szintű rádiózavart okozott.

Balra: a kitörés a NASA SWPC felvételén

A naptevékenység az elmúlt napokban igen aktív, már több, X-es erősséget megközelítő kitörtés történt. Tegnap éjjel az AR1877 jelű napfolt egy M9-es erősségű kitörést produkált, mely egy gyengébb koronakilövellés is okozott, egyenesen a Föld felé tartva.

Az október 20 és 22. között történt kitörések a napokban érik el a Földet, gyengébb geomágneses vihart okozhatnak - írja a spaceweather.com

A geomágneses vihar általános, amikor a Föld felé irányuló koronakilövellés történik. Gyengébb viharban az elektromos töltések miatt átmenetileg akadozhat a rádiós kommunikáció, gyengébb lehet a GPS jel, erősebb viharnál akár elektromos kisülés miatt kár is keletkezhet a műholdakban, ill. akár alacsonyabb szélességeken is előfordulhat sarki fény.

Mit okozna a Földön egy óriási napvihar? Lásd korábbi cikkünket.

Ajánló: Kövessék az űrviharokkal foglalkozó aloldalunkat!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.10.25 10:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Idén negyedjére derengett fel a sarki fény
Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este