X3.2-es napkitörés

Hétfőn reggel egy X1.7-es, este egy X2.8-as, kedd hajnalban már X3.2-es napkitörést figyelt meg a NASA űridőjárással foglalkozó részlege.

Az elmúlt 14 hónap legerősebb, X1.7-es fokozatú napkitörését produkálta központi csillagunk hétfő hajnali 4 óra 17 perckor. Aznap este 18 óra 5 perckor egy még erősebb, X2.8-as kitörést észlelt a NASA, kedd hajnalban már X3.2-es kitörésről érkezett hír.

A jelenséget a távol-keleten 3-as fokozatú rádiózavar követte. Arról egyelőre még nincs információ, hogy a kitörést koronakidobódás (CME) kísérte-e, ugyanakkor a kitörés nem a Föld irányába történt, így jelentős veszélyt nem okoz. (A Föld felé irányuló kitörések átlagosan 1-3 nap alatt érik el a bolygónkat, megérkeztük főként az elektromos eszközök működését befolyásolhatja, a műholdakban kárt is tudnak tenni.)

A megfigyelések szerint a kitöréseket okozó napfoltok gyakorisága 11 éves ciklust ír le, a a kitörések maximuma a 2013-as évre tehető. Egy nagy napkitörés főként elektronikai eszközeinkben lenne képes kárt tenni, mely napjainkban komoly hatással lehet az alapinfrastruktúrák működésére (ld. az X190-es esemény).

A kitörésekről élőben Nap aloldalunkon tájékozódhatnak.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.05.13 4:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este
Éjjel érte el a Földet az évtized eddigi legnagyobb napkitörése
Erős napkitörés történt a Föld irányába kedden