Bikaerős számítógép segíti az Időkép előrejelzéseit

Nemrég egy 0,3 teraflop számítási teljesítményű szerver érkezett az Időképhez, mellyel már 2 kilométeres felbontáson tudjuk számolni az előrejelzést.

Régóta várta csapatunk annak a nagyteljesítményű számítógépnek a megérkezését, mellyel lehetőségünk nyílt a korábbinál jóval nagyobb felbontásban futtatni numerikus előrejelzésünket, melynek kimenetét meteorológusaink is felhasználják a naponta kétszer frissített prognózisukhoz.

A frissen üzembe helyezett szerverben négy, egyenként nyolcmagos Xeon processzor dolgozik, összesen 0,3 teraflop számítási teljesítményt nyújva. A Kárpát-medence időjárásának igen nagy felbontású, 2 kilométeres ábrázolását 128 gigabájt operatív memória (RAM) végzi.

Az Időkép által is felhasznált, nyílt forráskódú, közösségileg fejlesztett WRF modell bemenetére az amerikai GFS modell kezdeti és peremfeltételein túl az európai CORINE adatbázis statikus felszíni adatai (talaj, növényzet, stb.), ill. az Időkép észlelőinek és automatásainak friss mérései, valamint a kísérleti futtatásokban már az Időkép saját radarhálózatának adatai is asszimilálásra kerülnek.

Az így végrehajtott fejlesztésekkel naponta négy alkalommal készül 48 órás előrejelzés, mellyel a korábbiaknál jóval pontosabban jelezhetőek előre az időjárási folyamatok. Erre egy-egy példa a most szombat esti zivatarokat, ill. kedd esti hőmérsékletet igen jó beválással előrejelző futás:

 

A 2015. augusztus 2-án 19 órára előrejelzett radarreflektivitás
(aug 2. 00Z-s GFS peremfeltételekkel, Időkép felszíni és radarmérésekkel kiegészítve):

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképe azonos időpontban (verifikáció):

 

A 2015. augusztus 4-én 19 órára előrejelzett radarreflektivitás
(aug 4. 00Z-s GFS peremfeltételekkel, Időkép felszíni és radarmérésekkel kiegészítve):

Az Időkép hőtérképe azonos időpontban (verifikáció):

Szerző: Időkép
Megjelent: 2015.08.06 14:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyenge fronttal indul a hét
Űrlézer, bálnák és 1 millió mag - így készülnek az előrejelzések
Éjjel jön a következő havazás