Webkameraképek segítik majd az előrejelzést

A német időjárási modell a jövőben a webkameraképeken megjelenő felhőzeti viszonyokat is képes lesz analizálni és felhasználni az előrejelzésekhez.

Intenzív kutatás zajlik a meglévő időjárási előrejelző modellek továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Az elmúlt években nagy figyelmet kaptak a (tévesen) mesterséges intelligenciának nevezett, valójában inkább csak gépi tanulásos és neurális hálózatos technológiák.

Rendszeresen felmerülő ötlet az időjárás előrejelzések rendszereinek átültetése a jelenlegi, fizikai leíróegyenletek megoldása helyett gépi tanulással történő előrejelzésre. Ez a megoldás nagy számú adathalmazban próbál összefüggéseket keresni és az így tanult folyamatokat a friss adatokra alkalmazni. Ilyen kísérletek az Időképnél is több területen zajlanak (pl. radar-előrejelzés a következő órákra). A szakemberek várakozásai alapján bár jelenlegi modelleket a neurális hálózatok nem fogják leváltani, a mérésekben rejlő információk még alaposabb kinyerésének ugyanakkor nagy löketet adhatnak.

Felhőzöttség becslése webkameraképet elemző CNN (konvolúción neurális hálózat)
segítségével, forrás: Christoph Schraff (16. dia)

Egy ilyen kutatás részeként vizsgálták a német Deutscher Wetterdienst munkatársai, hogy alkalmas-e a technológia webkameraképek elemzésére, ill. azok felhasználására időjárási modellekben.

Az előzetes eredmények alapján a becsléseket a modellbe asszimilálva annak 1 napos előrejelzéseinél javult a beválás. A fejlesztés operatív bevezetésére egyelőre még nincs céldátum.

Borítókép: Schön Misi

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.11.07 16:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tízéves az Időkép modellje
Adatszolgáltatót vált modellünk