Újabb gátszakadás lehet

3 helyen megrepedt a tározó, kiürítették Kolontárt. Friss képek Google Earthben.

Friss (vasárnap 14:10): Csütörtökön Google saját műholdjával lefényképezte a környéket, melyet ezt letöltve Google Earthben megtekinthetővé tett (összehasonlítás előtte és utána).

Friss (szombat 18:20): Összesen három helyen repedt meg a hétfői balesetben érintett  10-es tározó gátja. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint az elmúlt napokban több centiméterrel nőtt a rés, így újabb gátszakadás fenyeget.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány kármentő alapot hoz létre, a lakossági felajánlásokat a következő központi számlaszámokra várják:
- belföldi utalásnál: 11794022 22222222
- külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000

Szombat reggelre kiürítették Kolontárt, mivel az ajkai iszaptároló gátja tovább gyengült. Ezzel egyidőben Devecser lakosságát is felszólították, hogy készüljenek fel egy esetleges evakuációra. Kolontáron egy kőből és földből álló védőgát építését kezdték meg. A tervek szerint 4-5 méter magas és 20 méter széles építmény hétfőre készül el. A 8-as főútig tartó, nagyjából 400 méter hosszúságú védőgáttal próbálják megóvni egy esetleges újabb gátszakadás következményeitől Kolontár még épségben maradt házait, illetve Devecsert.

Forján Gábor, ill. olvasóink fényképei a hétfői katasztrófáról.
tájékoztatása szerint a vörösiszap enyhén radioaktív, de ez közvetlen veszélyt nem okoz. A legmagasabb, 5-ös szintű készültség van érvényben.

Az árhullám a Marcal élővilágának kipusztítása után elérte a Dunát is, addigra viszont sikerült semlegesíteni a lúgot. A folyó pH szintjén óránként mérik.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon áll a közlekedés, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Aznap délután a helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást indított. A tározót üzemeltető cég vezetője szerint a hétfő délelőtti ellenőrzés során még mindent rendben találtak, kora délután észleltek először szivárgást.

További részletek: Index
Forrás: Index, Veszprémi Napló, Google, Időkép

Cikkünk folyamatosan frissül, várjuk fényképeiket!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.10.04 18:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fekete füstfelhő gomolygott Csepel fölött
Líbiában is pusztított Daniel, a medikán
Kigyulladt egy hulladéklerakó Ceglédnél