Vörös lidérceket fogott zadar-i webkameránk

Ritkán megfigyelhető vörös lidérceket kapott lencsevégre zadar-i webkameránk az Adria fölött.

Szerencsés fogást tudhat magáénak zadar-i webkameránk, ugyanis különleges égi tüneményeket, vörös lidérceket sikerült lencsevégre kapnia hajnalban az Adrián tomboló zivatarok fölött. A zivatarok egy erős összeáramlási zóna mentén alakultak ki Dalmácia déli partividékén és az olasz partok közelében, webkameránktól nagyjából 200 kilométerre. Bár elsőre nehezen észrevehetőek, de jobban megnézve a felvételeket egyértelműen kivehető egy vörös lidérc csoport a távoli zivatarfelhő felett.

A vörös lidércek magas légköri eletromos kisülések, melyek aktív zivatarfelhők felett alakulnak ki nagyjából 40-50 kilométeres magasságban. Szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen észlelni őket, hisz a felvillanás a másodperc néhány ezred részéig tart csupán. Fotózása, levideózása sem egyszerű, pláne egy webkamera számára.
 

Eddig ez a második vörös lidérc észlelés, amit sikerült webkameráinknak rögzítenie. Az elsőt siófoki éjjellátó kameránk vadászta le még tavaly májusban. A róla készült cikkünket megtaláljátok ITT.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.12.11 16:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kiadós, akár fél havi esőt adhatnak néhol a zivatarok
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok