Vízpára felszabadulását figyelték meg a Holdon

Elsőként sikerült meteorraj becsapódása nyomán felszabaduló vízpárát megfigyelni a Holdon.

A Nature Geosciences folyóirat tanulmánya szerint új ismereteket sikerült nyerni a NASA LADEE nevű űrszondája segítségével a Holdon jelenlévő víz mibenlétéről. A misszió során a szonda a Hold körül keringett, hogy részletes információkat gyűjtsön az égitest gyér légkörének szerkezetéről és összetételéről. 2014. január 9-én, április 2-án, 5-én és 9-én meteorrajból származó meteoritok csapódtak a Hold felszínébe, a LADEE szonda pedig ezt követően vízgőz távozását észlelte a Hold irányából. 

„Tudjuk, hogy a víz egy része a Holdról származik, mivel a felszabadított víz tömege nagyobb, mint a meteoritokban lévő víz tömege”  – mondta Dana Hurley, a Johns Hopkins Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Forrás: Youtube/ NASA Goddard

Bizonyítékok léteznek arra, hogy a Holdon van víz és hidroxil, a víz pontos eredete azonban még vitatott. A csontszáraz felső réteg alatt egy vékony átmeneti réteg, majd egy hidratálódott réteg található, ahol a vízmolekulák feltehetően a talaj- és kőzetrészecskékhez. Ismeretes, hogy a Hold légkörében az idő nagy részében nincs számottevő mennyiségű víz vagy hidroxil. A víz felszabadításához ezért jelen esetben a meteoritoknak legalább nyolc centiméterre kellett behatolniuk a felszín alá – olvasható a tanulmányban.

Az új ismeretek segíthetnek a kutatóknak a Holdon lévő víz múltjának megértésében, amely potenciális forrást jelenthet az égitesten végzendő, hosszú távú missziók során. A kutatás segíthet továbbá megmagyarázni a sarkok közelében lévő kráterek sötét mélyeiben lévő jéglerakódásokat. A vízgőz ugyanis ott hosszú ideig marad stabil az alacsony hőmérséklet miatt. 

Forrás: MTI

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.04.18 11:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A műholdon már látszik, ahogy jön az enyhülés
Műholdfelvételen, ahogy a forró nyár felperzseli a Kárpát-medencét
Starlink-műhold égett el a légkörben tőlünk nyugatra