Vizet fedezett fel a Holdon a NASA

Vízmolekulákra bukkantak a Hold felszíne alatt. A felfedezés áttörést hozhat az űrkutatásban.

A NASA október 26-án kiadott közleményében egy héttel korábban beígért bejelentésről rántotta le a leplet. A felfedezés szerint vízre bukkantak a Holdon. Korábban mindössze abban lehettünk biztosak, hogy hidrogénmolekulák találhatók az égitesten, azonban az ezt felfedő kutatások ezidáig nem fedték fel a hidrogén pontos formját. Az űrügynökség azonban a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) repülőgépre telepített infravörös távcső segítségével mostanra bizonyíthatóan kimutatta, hogy a talajban vízmolekulák (H2O) egyenletes eloszlása jellemző. A felfedezést a Hold déli féltekéjén található, Földről is látható Clavius-kráterben tették.

A bejelentés arra is kitért, hogy 1 köbméteren nagyjából 3 és fél deci víz található, ami ugyan még a Szaharában mért extrém alacsony szintnél is kevesebb, viszont maga a jelenlét, és annak kimutatása mindenképpen jelentős előnyt hoz az űrkutatásnak.

Az áttörést leginkább az jelenti, hogy a jövőbeli küldetések során a víz kinyerése esetén állandó bázisok telepíthetők égi kísérőnk felszínén, mely nagy mértékben megkönnyíti a kutatások elvégzését. A hírek és előrejelzések szerint a bázisok felállításáról szóló projekt akár már ebben az évtizedben megvalósulhat.

Kép: NASA/Daniel Rutter

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.10.29 10:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Újra van elég víz a Velencei-tóban