Áradás, felhőszakadás

Újabb hullámban támadták a zivatarok a Dunántúlt és az Alföldet is. Áradnak a folyók, Zalában kritikus a helyzet.

(Szombat 23:07) A Balaton déli partján, az alacsonyabban fekvő részeken hatalmas területek kerültek víz alá az esti, közel két órás felhőszakadás miatt.

Németh Balázs Facebook profilunkra nem sokkal ezelőtt fetöltött képe a Szabadifürdő határában lévő benzinkútról, köszönjük!

(jobbra>>)

(Szombat 20:20) Elő az esernyőkkel - Az egész középső országrészben, egy vonalban a Dunántúlon és délkeleten is szakad az eső, a csapadéktömb lassan tolódik északnyugat felé. Ez helyenként újabb 20-30 mm esőt is hozhat. Aki szombat esti szórakozásra indul a fővárosban, ne feledje otthon a gumicsizmát, esőkabátot sem!

(Szombat 20:13) Hatalmas felhőszakadás Szolnokon, Budapesten, és a Balatonon is (Gulyás Gergő fotója a jászsági megyeszékhelyről, köszönjük!)

(Szombat 19:18) Egy cseppnyi vidámság - Igenis vannak, akik örülnek ennek a mindenki más számára "borzalmas" időjárásnak - Rover kedves felvétele egy vakációzó a csigapárról, köszönjük!

(Szombat 19:00) Így érkezett Szegedre az újabb csapadékhullám - Köszönjük észlelőink képeit!

 

(Szombat 17:55) Újabb zivatarlánc alakult ki a Duna vonalában és a Dunántúlon, mely lassan tolódik észak felé. Ez tovább növelheti a már amúgy is extrém csapadékterhelést, a talaj és a vízelvezető árkok nagy része sok helyen már nem képes elnyelni a hatalmas mennyiségű vizet. Radarképünk élőben követhető!

Baladincz Bendegúz frissen érkezett felvételei az áradó Zala folyóról (lent), köszönjük!

Friss - Jelentős árhullám várható a délnyugati folyókon (szombat 14:33): A szombat hajnalban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására intenzív áradás indult el a Rábán, a Murán és a Dráván is. Előreláthatólag mind a három folyón harmadfokú készültségi szintet meghaladó árhullámra kell számítani - közölte az MTI.

Egyre több gondot okoz a napok óta tartó csapadékos időjárás, melynek során az országban már több helyen is a szeptember havi átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű eső hullott.

Az elmúlt 3 napban főként a Dunántúl déli felén és helyenként a főváros környékén hullott 60 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék.

Áradás Zalában

A rengeteg eső következtében sok helyen telítetté váltak a talajok, így az intenzív csapadékot sok helyen már nem tudja elnyelni a föld, hanem hasznosítatlanul lefolyik, és nem okoz mást, mint áradásokat.

Balra: Takács Ákos fotója Zalaszabar környékéről, köszönjük!

A legsúlyosabb helyzet Zala megyében alakult ki, ahol szombat reggelre több utat is elöntött az éjszakai esőzések miatt kialakult áradás. Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az ár - írja az MTI. Rédics egyes területen például egy méter magasan áll a víz, itt az áradás személygépkocsikat is magával sodort, szerencsére azonban személyi sérülés nem történt.

Áradnak a térségben a folyók, patakok is. Szombat hajnalban a Murán elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, a Principális-csatorna vízszintje is tovább emelkedett négy kilométer hosszan lezárva a 74-es főutat Nagykanizsánál - tájékoztat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Embereket telepítettek ki az ár miatt Lentiben

Lentiben mintegy 120 embert telepítettek ki a katasztrófavédelem munkatársai, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város egy részét - olvashatjuk a Híradó oldalán.

Jobbra: KIöntött a patak Rédicsen, a házakba is befolyt a víz - Kovács László fotója, köszönjük!

Letenyén hajnal 4 órakor egy óriási felhőszakadás miatt kiöntött a városon átfolyó Béci patak - számol be a Letenye Média internetes portál. A hömpölygő víz nagyon sok kertet elárasztott, több házat is körülvett. Az egyik patakhidat elvitte a víz, a játszótér teljesen vízben áll.

Az esős, záporos idő a jövő hét elejéig sajnos tovább folytatódik, hétfőig több helyen számíthatunk újabb, jelentős mennyiségű csapadékra. Fokozatos javulásra keddtől számíthatunk. Részletek előrejelzésünkben.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2014.09.13 11:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett