Víz alatt Rio de Janeiro, 260 mm esett pár óra alatt

Sorra alakulnak földcsuszamlások, és önti el a víz Brazília Rio de Janeiro államát.

Év eleje óta hatalmas esőzések sújtják Brazília keleti partjait. A legsúlyosabban érintett terület a fővárosnak is otthont adó Rio de Janeiro állam. Alig csendesült el a januári özönvíz, Rio de Janeiro északnyugati részén, Miracema településen február 8-án a heves eső árvizeket és földcsuszamlásokat idézett elő. Február 11-ére 15 000 lakost károsított meg a katasztrófa, és 1 400-an kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Az önkormányzat rendkívüli állapotot hirdetett, és a hatóságok azóta is figyelemmel kísérik az érintett területeket, és segélyszállítmányokat biztosítanak az áldozatoknak.

A közeli Laje do Muriaéban a Muriaé folyó február 10-én áttörte a partját, és elárasztotta a környéket. Itt 900 ember érintett, és körülbelül 500-an kényszerültek elköltözni. A rendkívüli eső február 12-én árvízzel és sárlavinával pusztított a Minas Gerais déli részén fekvő Leopoldina település Ribeiro Junqueira körzetében. A helyi önkormányzat szerint „a víz ereje több tucat embert tett hajléktalanná, lerombolva otthonaikat és megrongálva az utakat”. Előzetes adatok szerint 30 családot kellett evakuálni.

Február 15-én Petrópolisban, 68 kilométerre északra Rio városától az árvíz elsodorta a házakat és az autókat. Sok üzletet teljesen elöntött az emelkedő víz, amely a történelmi városközpont utcáin zúdult alá. A MetSul meteorológiai ügynökség szerint Petrópolis egyes részein 260 milliméter (10 hüvelyk) víz esett kevesebb mint hat óra alatt. Az esős évszak ellenére ez kétszer annyi, mint ami egész februárban jellemző.

Youtube/NGUYỄN GIANG TIẾN

Youtube/Encyclopedia

Borítókép: Guaiba.com (Reprodução/Twitter)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.02.16 11:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza