Visszatér a késő nyári idő

A kissé hűvös hét kezdet után egyre melegebb, kellemes nyár végi időre van kilátás a hét második felében.

Kedd hajnalban egy újabb hidegfront közelítette meg a Kárpát-medencét, melynek következtében az éjszaka második felétől a felhőátvonulásokból egyre többfelé alakult ki kisebb eső, zápor. Sok volt felettünk a felhő az éjszaka folyamán, ezért hajnalban 11 és 17°C közé csökkent mindössze a hőmérséklet, kivéve persze egy-két völgyet.

Kedden napközben kevés napsütésre számíthatunk, többfelé kialakulhat eső, zápor, de a keleti területeken egy-egy záport akár gyenge zivatartevékenység is kísérhet. Szeles időben lesz részünk: az élénk, erős északnyugati szelet a Dunántúl északi felén és a középső országrészben viharos lökések kísérhetik. A tartósabban felhős területeken, ahol eső is előfordul, ott mindössze 18-20°C körül alakul délután a maximum-hőmérséklet, de ahol szakadozottabb lesz a felhőzet, ott 21-24°C közé melegszik a levegő.

Szerdán változás kezdődik időjárásunkban. Egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, az ország nagy részén délután már a napsütésé lesz a főszerep, viszont nyugaton még több felhő lehet az égen, és egy-egy jelentéktelen zápor még kialakulhat. Ugyanakkor mérséklődik a légmozgás. A derültebb területeken, főként az északi völgyekben hajnalra 10°C alá csökken a hőmérséklet, de előfordulhatnak itt olyan szélcsendes területek is, ahol 5°C körüli minimum-értékeket mérhetünk majd. Napközben viszont már kellemes hőmérsékletre van kilátás, 23-26°C közé melegszik a levegő.

Csütörtöktől már derült idő lesz jellemző szinte az egész országban, de kezdetben nyugaton még kisebb felhők megzavarhatják a napsütést, azonban csapadékra ezekből már nem kell számítani. Az általában gyenge, mérsékelt légmozgás mellett 25°C körüli, illetve többfelé ezt meghaladó hőmérsékleteket mérhetünk a délután órákban. Azonban figyeljünk oda, ha hajnalban indulunk útnak, mert hideg lesz, ugyanis a szélcsendes, derült völgyekben 5°C köré is csökkenhet a hőmérséklet, valamint pára- és ködfoltok is kialakulhatnak helyenként, az ország más tájain viszont általában 9 és 14°C között alakulnak majd a minimum-hőmérsékletek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

A képeket köszönjük Brazilgúta és Dory94 nevű felhasználóinknak!

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.09.02 14:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)