Visszakacsint a tél, tehetünk-e valamit a fagykárok ellen?

Hétvégén drasztikus lehűlés jön, visszatérnek a hajnali fagyok, így veszélybe kerülnek a virágzó gyümölcsösök. Mit tehetünk?

Északira-északkeletire forduló áramlással fagyos légtömeg zúdul be hazánkba hétvégén,

ez jó 15 fokos lehűlést hoz magával.

Átmeneti szünet után így újra visszatérnek a hajnali fagyok, a lehűlés mélypontján, hétfőn pedig napközben sem lesz melegebb +1, +5 foknál. A közelgő fagyok miatt leginkább

a sárgabarack- és mandulafák kerülnek veszélybe,

melyek már sok helyen teljes pompájukban virágoznak.

Virágzó mandula a Balatonnál (fotó: Csimbi)

Van-e hatékony módszer a fagykárok kivédésére?

A hideg levegő nyugalomba jutását követően, derült, szélcsendes éjszakákon kisugárzási fagy jellemző, mely ellen hatékonyan lehet védekezni.

Hajnali füstölés 2019 tavaszán (fotó: Pappné Szebellédi Tünde)

A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül is a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat (agrarforum.hu).

A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel, és az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését (moe.hu).

Fagyvédelmi öntözés a sárgabarackosban 2019 tavaszán (fotók: Lacházi Pál)

Azonban létezik egy másik fajta fagy is. Ez a szállítási vagy áramlási fagy, melynek jellemzője, hogy az adott területre északi-sarki vagy szibériai eredetű hideg légtömeg áramlik be, és kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Kialakulásának kedvez a közepes vagy erős légmozgás és az alacsony páratartalom. Jellemzője az élénk, erős szél, illetve az, hogy a földfelszíntől kezdve 0 fok alatti hőmérsékletű a levegő, és felfelé haladva folyamatosan hűl. Amennyiben jelentősebb légmozgás kíséri, a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok, ha pedig hiányzik a terület fölött a melegebb légréteg, a légkeveréses módszerek mondanak csődöt. Ezek miatt nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen védekezni ellene. 

Mi várható?

A legfrissebb előrejelzések szerint a hideg levegő beáramlását mindvégéig élénk, erős, a nappali órákban többfelé viharos légmozgás fogja kísérni, az így kialakuló szállítási fagy ellen sajnos nehéz lesz védekezni.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.03.18 11:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Újra 20 fok felett