Vissza kellett fordítani a marsjárót

Éles sziklás terepre ért a Curiosity. Nem tudja elvégezni a tervezett régió feltérképezését.

Váratlan akadályba ütközött a Curiosity-t irányító csapat március 18-án a Sharp-hegy (5500 m) felfedezése közben. A marsjáró 2014 óta járja a vidéket, most azonban az eddigi apró homokköves terepről egy éles sziklákkal borított tájra ért a Greenheugh-oromzat környékén (egy kb. 2 km átmérőjű lejtős síkság a hegy lábánál). A szél alkotta pengeéles formációk miatt a megfordulás mellett döntöttek

A Curiosity felvételeiből nyilvánvalóan kiderült, hogy ha a kerekek túl is élnék a megrázkódtatást (korábban már volt példa az ellenkezőjére), akkor is olyan lassúvá tennék a rovert, hogy nem érné meg folytatni az expedíciót, így más utat kell választani. A terep pikkelyszerű kinézetére utalva a csapat "gator-back” szikláknak nevezte el a régiót.

A "gator-back" sziklák (a Curiosity fotói) (NASA)

"Messziről autóméretű sziklák látszódnak, amelyeket a Sharp-hegy magasabb szintjeiről kerülhettek le – talán a víz által, a Mars kései nedves korszakában” – mondta Ashwin Vasavada, a Curiosity projekt tudósa a JPL-nél. "Nem igazán tudjuk, mik ezek, ezért szerettük volna közelről látni őket."

A következő néhány hétben a Curiosity lemászik az oromzatról, és egy már korábban feltárt helyszínen folytatja az útját, ahol a kőzetet agyag és szulfátok alkotják. Az agyagásványok akkor keletkeztek, amikor a hegy még patakokkal és tavakkal tarkított volt.

Borítókép: Curiosity (NASA)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.04.08 11:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Hajnali hármas randi lesz a hétvégén