Virágzik a Tisza Szegednél

Tömegesen, csodálatos látványt nyújtva rajzik a tiszavirág a napokban a folyó alsó szakaszán.

A kérészek násztánca gyönyörű látvánnyal kápráztatja el azokat a szerencséseket, akik a Tisza-parton töltik a mostani napokat. Az enyhe tél nemcsak a kertekben éreztette hatását, hogy a növények korábban kezdték meg idei ciklusukat, hanem a tiszavirágzás is a szokásos június végi időszakhoz képest nagyjából két héttel hamarabb következett be.

Jobbra: Szőke Gábor fotója, köszönjük!

Csodálatos látványt nyújt a Tisza alsó szakaszán

A kérészek rendjébe tartozó rovar lárvái három évig élnek a folyó aljzatába fúrt járatokban. A kifejlett példányok a rajzás estéjén nem táplálkoznak, csak párosodnak, majd rövid idő alatt el is pusztulnak. 

Ez a faj Európa-szerte elterjedt volt, a Loire-ból 1922-ben, a Rajnából 1952-ben tűnt el a szennyezés és a folyamszabályozás hatására. A Tiszán is megritkult, de a víz tisztulásával újból elterjedt. Visszatért a Bodrogba, a Berettyóba, a Körösökbe, a Marosba, és a Keleti-Főcsatornán is megtelepedett. A tiszavirágzás a folyó életében fontos esemény, ilyenkor számtalan madár és szinte az összes hal a felszínre fölúszó, vedlő, repülő, lehulló kérészeket várja. Az első példányok este 6 körül bújnak elő, 7 és 8 között rajzanak a legnagyobb tömegben az agyagos szakaszokon.

Forrás: delmagyar.hu

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.06.12 11:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat
Már most megjelent az első tiszavirág