Vakító fények Budapest felett (videóval)

Megvan a villanások oka, melyet több, mint 100 km-es körben tízezrek láttak. A villámokat és a meteorokat most jó eséllyel kizárhatjuk.

Megfejtették a villanások okát (9:00): A fényjelenségért a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi kísérleti telepén folyó munkálatok a felelősek.

A Veiki munkatársa az Index kérdésére megerősítette, hogy kedd este is épp folytak a kísérletek, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre. „40 éve havonta ötször legalább van ilyen, tegnap a borús idő kicsit felerősítette a próbát kísérő fényjelenséget” – közölte az intézet illetékese az Index munkatársával.

Kerékfy Péter felvétele, mely Zuglóban, a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében készült, köszönjük!

Frissítve (23:00) Titokzatos, vagy félresikerült kísérletek zajlanak a XV. kerületben? Rengeteg olvasónk feltételezi, hogy a hatalmas villanások forrása az Országos Villamostávvezeték Zrt., / MAVIR, illetve az ahhoz tartozó, nagy feszültségű kutatólaboratórium volt.

"(...) villamos szigetelőkkel kisérleteznek, illetve beméréseket végeznek. Édesapám korábbi, szóbeli érdeklődésére a cégnél elmondták, hogy a Paksi Atomerőmű részére végeznek kísérleteket pl. az udvarukon álló több méter magas Tesla-tekercsen." -írja egy nézőnk.

Ahhoz azonban, hogy ekkora fénykisülést produkáljon valami - ami ráadásul megzavarja a  villamos energiaellátást - valaminek vélhetően nagyon félre kellett sikerülnie. Különösen pikáns, hogy a HVG cikke szerint ez éppen egyike a hazánkban oly kevés, korábban kitakart helynek a Google Maps műholdas felvétetelein. (szerk. - Néhány hónapja már nincs kitakarva, de vajon mit tárolhattak ott előtte, ami még a Paksi Atomerőműnél, vagy katonai légibázisainknál is titkosabb?)

Frissítve (22:40) Árvai Istvánnak köszönhetően immár videóval is meg tudjuk erősíteni az - egyelőre ismeretlen eredetű - hatalmas villanásokat, melyeket nézőnk az M0-ás autópályán haladva rögzített. Cikkünket folyomatosan frissítjük, és várjuk a további képeket, videókat - a villanás eredetére vonatkozó esetleges információkat. Köszönjük!

Nem helyi villám volt, ez már szinte biztos - lokalizációs rendszerünk végig működött (lent)

Villámlokalizációs rendszerünk 18:39:44-kor, 18:43:05-kor, és 18:48:25-kor érzékelt lecsapó villámokat, ám ezek (a Blitzortung rendszere által is megerősítve) tőlünk több, mint 500 km-re délre, az Adriai-tenger környékén keletkezett zivatarhoz tartoztak.

Előzmények

Az Időkép Facebook profilján, ill. szerkesztőségünk e-mail címén is több látogatónk jelezte, hogy este 7 óra körül két nagy villanás volt látható Budapesten. Az első észlelés 18 óra 44 perckor érkezett. A jelenség oka egyelőre ismeretlen.

"Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett..." - írja Sohátné Horváth Zsuzsanna.

Spanyor Máté is hasonlóan írta le a látottakat: "Óbudán illetve a III. kerben több helyről is láttuk Pest felé, télnyleg nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám".

Annak esélye, hogy villámlás okozta a fényhatást, igen alacsony, villámlokalizációs rendszerünk nem észlelt elektromos aktivitást hazánkban. Elképzelhető, hogy egy meteor égése okozta a jelenséget.

Várjuk beszámolóitokat!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.01.22 20:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Látványos sarki fény ragyogott fel péntek este
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon