Villámokat és villámárvizeket hozott az éjszaka Szlovákiába

Villámok tízezrei csapkodtak Szlovákiában az éjjel. A kiadós felhőszakadások villámárvizeket okoztak.

Heves zivatarok alakultak ki vasárnap este Ausztriában és Csehországban, éjszaka pedig Szlovákián is heves villámlással, felhőszakadással kísért zivatarrendszer vonult át.

Több tízezer villámot regisztráltak, de felhőszakadásból sem volt hiány. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet beszámolója szerint a legtöbb csapadék az ország északnyugati részén Trencsén és Máriatölgyes környékén hullott. Bélapataka (Valaská Bela) állomáson 5 óra leforgása alatt 104 mm, míg a közeli Zsolt (Zliechov) állomáson hajnali 4-ig 110 mm csapadék hullott le. A nagy mennyiségű csapadék hatására több környékbeli pataknak, folyónak is megemelkedett a vízszintje, ami jelentős károkat okozott a térségben.

Északra néző éjjellátó webkameráinkon (Prédikálószék, Mátraszentistván, Maconka) is jól látszódott, hogy komoly zivatarok vonulnak tőlünk északra

Heves zivatarokra ma is készülni lehet a térségünkben. Az ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) az Adria északi részére és Észak-Ausztriára 3-as fokozatot adott ki a nagy méretű jéggel, felhőszakadással és szélviharral kísért szupercellás zivataroknak kedvező időjárási feltételek miatt.

A heves viharok zöme várhatóan nem éri el hazánkat, ugyanakkor

nem kizárt, hogy az este folyamán Ausztria felől egy-egy intenzívebb zivatar besodródik északnyugatra, legnagyobb eséllyel a Kisalföldre

 

Borítókép: Fekete Melinda korábbi fotója

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.07.26 15:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ködben úszott a Balaton-felvidék
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Üllők sorakoztak szerte az égen