Villámok szuper lassításban

Dustin Farrell amerikai filmes egy olyan timelapse videót rakott össze, amilyet korábban még valószínűleg soha senki.

A timelapse eljárás ma már egyre elterjedtebb a fotósok és videósok körében, egyre profibb technológiák segítik a munkájukat. Maga a technika abban rejlik, hogy állványról, illetve sínen mozgó kamerával fotók ezreit és tízezreit készítik el, egy-egy snittet, jelenetet (jelen esetben egy vihar érkezését), általában több óra fotózással készítik, majd az ezekből készült videó felgyorsítva mutatja az eseményeket. 

Az alábbi videóban azonban nem csak a "klasszikus" technikát alkalmazta Dustin, hanem egy speciális kamerával 1000 kép/másodperc sebességgel rögzített, majd lassítva lejátszott részekkel kombinálta, létrehozva ezzel a gyorsított és szuper lassított idő zseniális keverékét. Mindezt 4K felbontásban, ami röviden vázolja is, hogy elég specális eszközökre volt szüksége a filmesnek.

A legtöbb, nagyközönségnek is elérhető kamerák maximum HD minőségben képesek rögzíteni magasabb képkocka/másodperc felvételeket, amiből következik, hogy nem mindennapi eszközről van szó. Egy ilyen minőségű és tudású kamera nem kevesebb, mint 40 millió forintba kerül.

A videó 2017-es viharvadászatokon készült több mint 30 nap alatt, több mint 30 ezer km-t utazva, 10 terabájt nyersanyagot fotózva, videózva. A videóban elévülhetetlen érdemei voltak Chad Cowan és Mike Olbinski viharvadászoknak, akik szakmai tanácsokkal segítették a filmest.

Végül a videó, amely garantáltan nem fog csalódást okozni. :) Aki teheti, teljes felbontáson és képernyőn nézze!

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2017.12.07 9:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra