Villámlokalizációs hálózat

Az Időkép már nem csak időjárási radarral, hanem saját, kísérleti villámdetektor hálózattal is rendelkezik. Videóval!

Újabb, közel egy éve előkészítés alatt álló fejlesztésről rántjuk le a leplet, mostantól az Időkép saját eszközeivel ezredmásodperces pontossággal tudja érzékelni a hazánkban (illetve annak kb. 150-300 km-es körzetében) lecsapó vagy felhő-felhő közti elektromos kisüléseket. 

A HD felbontású időjárási radar rendkívül precízen képes ugyan megmutatni az intenzív csapadékzónák helyzetét és mozgását akár percenkénti felbontásban is, önmagában azonban az erős, felhőszakadás jellegű záporok és a heves villámtevékenységgel kísért zivatarok között nem tud különbséget tenni. Ráadásul hatósugara is viszonylag korlátozott - az Időkép cseh partnerével, a Meteopress konzorciummal nemzetközi együttműködéseben Budapesten telepített - mindeddig még egyetlen - meteorológiai lokátora kb. 118 km-ig "lát el", ami a Siófok-Győr-Vác-Kecskemét-Szolnok gyűrűt jelenti (vagyis domborzattól függően kb. Magyarország 1/5-ét, és a Felvidék, ill. Szlovákia határhoz közeli részeit jelenti.)

A villámdetektor-hálózat kevésbé pontos ugyan, mint a radar, de jóval nagyobb távolságból érzékeli az elektromos aktivitást; eddigi kísérleteink alapján az Adriától Ausztrián és Csehországon, (sőt, néha Lengyelországon) át egészen Erdélyig viszonylag megbízhatóan képes kimutatni a közeledő viharokat.

Az alábbi, percenkénti bontású kísérleti videón az emlékezetes hétfői, rendkívül intenzív zivatarhullám lecsapó és felhő-felhő villámai látszanak; a piros és narancssárga vonalak és irányvektorok a Budapesten lévő, a kék és zöld villámok a balatoni érzékelők jeleit mutatják. A citromsárga jelek az időszinkronizált, a fehérek pedig az időszinkronizált ÉS háromszögeléssel is megerősített, kombinált pozíciók. Nyilván ezek a legpontosabbak, így ezeket érdekes elsősorban figyelni.

(A videókat 720p módban érdemes lejátszani, hogy a részletek jól láthatóan elkülönüljenek)

 

A hétfői helyzet szerencsésen végződött pikantériája, hogy villámdetektor-hálózatunk vélhetően érzékelte azt a villámot is, ami a radar által 30, illetve 115 km-es hatósugárban is jó látott zivatarcellából éppen a radar mellett lévő internet-átjátszó antennába csapott. Ezért aztán 09:42-kor véget is ér mindkét radarvideó; a 12 és 3 órás grafikonokon érdemes megfigyelni, hogy milyen hirtelen növekszik meg az elektromos aktivitás Budapest mellett 9 és 10 óra között, amikor a radar megörökítette a saját közvetítésének aznapi "utolsó pillanatait". A Budapesten tomboló, hosszú ideig szinte egy helyben toporgó gigantikus cella, ezután jól láthatóan csatlakozott a Tisza felé robogó hullámhoz, amely szinte végigtarolta Kelet-Magyarország nagy részét. A villámdetektor-hálózat ezt is kiválóan lekövette.

 

A 30 km-es változaton jól kivehető, hogy milyen gyorsan mozogtak azok a zivatargócok, amik az emlékezetes hétfő reggeli égzengést okozták a főváros felett, majd - bár ez már a radar kiesése miatt nem látszik - szinte megtorpantak és óráisi, vörös szörnyeteggé növekedve elfoglalták országunk szívét.

 

Két nappal később a Balatonra érkezett szintén egy éjszakai zivatarhullám. Kiválóan látszik, hogy milyen kirívóan nő meg a Bogláron található érzékelő által felfogott villámok száma (kb. 150-200 villám/perc), amit csak kis késéssel, de pozitívan tudott megerősíteni a Budapesten lévő időszinkron háromszögelési pont.

 

Milyen pontos a hálózat?

Az időszinkron jelenleg kb. 50 ezredmásodperc pontosságú, ami egy másodpercre vetítve 95%-os statisztikai valószínűséget jelent, maximum 5%-nyi (esetlegesen hibásan párosított) irányvektorral. Ezeket további feltételekkel szűrjük, így 99%-os bizonyossággal valóban a megfelelő irányvektorok kerülnek bele a végső villámpozíciót meghatározó komplex számításokba.

A térbeli pontosság - tehát hogy pontosan hol csapott le helyileg egy-egy villám - a jelenleg működő két érzékelő esetén hozzávetőlegesen és átlagosan 5-10 km körüli Magyarország területén, a határon túl pedig 30-50 km-es a szórás bizonytalansága.

Hamarosan kiépül harmadik mérési pontunk is, ami vélhetően további nagyságrendi javulást jelent majd, vagyis 5-10 km helyett max. 1-3 km-es lehet az átlagos maximális lokalizációs hiba. A végső cél az 50-100 méteres pontosság hazánk határain belül, ehhez vélhetőleg 5-10 folytonosan működő, időszinkron érzékelőre lesz szükség. A szenzorok számának növelésével a pontosság hatványozottan nő, a hibák száma, ill. a szórás pedig ugyanígy csökken.

Nyilvános lesz-e a villámtérkép?

Igen, az Időkép nézői számára természetesen - de csak akkor, ha éppen kellő számú érzékelő van a aktívan a hálózatban, hogy a tájékoztatás kellően hiteles legyen. Vagyis, ha csatlakozik a harmadik mérési pont is, akkor már (szigorúan kísérleti jelleggel ugyan) - de sokszor megjelenik majd oldalunkon, akárcsak a Időkép-Meteopress radar valós idejű képe. Ha viszont a fejlesztés során valamiért kiesik, vagy hibakeresés, pontosítás céljából direkt kiiktatjuk az érzékelő szenzorok egy részét, akkor értelemszerűen a villámtérképet sem hozhatjuk nyilvánosságra amíg a hibát el nem hárítottuk.

Mi a végső cél?

A végső cél a hálózatban a villámok helyzetének összehangolása a saját - remélhetőleg akkor már egész Magyarországot és/vagy a környező országokat is lefedő - radarképünkkel, ill. egyéb távérzékelési eszközök, mint pl. a műholdképek bevonása a kompozit-képzésbe. Egy radar-villám-műhold kombináció és annak predikciói - időben történő előrevetítései - rendkívül nagy előrelépést jelenthetnének az ultrarövid távú előrejelzések, így az Időkép viharjelzési szolgáltatásának működésében is.

Mikorra valósulhat ez meg?

Terveink szerint 2-3 éven belül, de ha az előkészítés alatt álló együttműködéseink realizálódnak, akkor talán ennél korábban is. Reményeink szerint hamarosan újabb bejelentést tehetünk egy ilyen, küszöbön álló, igen nagy jelentőségű kooperációval kapcsolatban, ami kölcsönösen előnyösen elősegíthetői az Időkép, és releváns, kapcsolódó szervezet kutatásait, fejlesztéseit és szolgáltatásait.

Köszönet azoknak

- Akik előfizettek SMS-viharjelzési szolgáltatásunkra, és ezzel lehetőséget teremtettek a villámérzékelő antennák, ill. a szükséges eszközök beszerzésére

- Az Időkép stratégiai partnereként a Generali-Providencia Biztosítónak, aki ügyfeleinek segít nem csak rendezni, de megelőzni és elhárítani is a lehetséges károkat

- Aszódi Zoltánnak, a WoldGate Kft. tulajdonosának, aki a felhasznált antennák ill. kiegészítő elektronikák importálásában nyújtott kiemelkedő segítséget és tanácsokat

- Molnár Imrének, a Balatonboglári Tópart22 vízparti üdülő fenntartójának, aki a közkedvelt kamera mellett lehetővé tette számunkra az antenna felszerelését, biztosítva annak áramellátását és internet-kapcsolatát is

- És persze minden egyes nézőnknek, akik lelkesen követi Percről-percre rovatunkat, és oldalunk egyéb híreit, újdonságait, fejlesztéseit.

Reméljük, mindenki szívesen fogadja majd újításunkat; várjuk nézőink véleményét, észrevételeit a kísérleti villámlokalizációs rendszerünk fejlesztésével kapcsolatban.

Köszönjük!
Az Időkép szerkesztősége
2010. június 17.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.06.17 2:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit