Villámcsapás

Több diákot kórházba szállítottak Johannesburgban, miután villámcsapás érte őket.

Dél-Afrikában a nyári esős évszak idején "előszeretetettel" fordulnak elő lecsapó villámok. Nincs máshogy ez idén sem. Kedden kilenc 16 és 18 év közötti fiú diákot ért villámcsapás iskolájuk sportpályáján, hétfőn pedig égy 16 éves diáklánnyal történt hasonló eset, amikor iskolájukból hazafelé tartottak.

A fiúk éppen a vihar kitörésének pillanatában éppen a krikettpálya befedésén fáradoztak, amikor közéjük csapott a villám. Kilencőjüket azonnal kórházba szállították, de négyet közülük később hazaengedtek. Két fiú és a hétfői villámcsapás által érintett egyik diáklány állapota ugyanakkor továbbra is súlyos.

A Dél-Afrikai Köztársaság Meteorológiai Szolgálatának meteorológusa, Puseletso Mofokeng az esetek után elmondta, az emberek körében általános félreértésként terjed, miszerint a lecsapó villámok elsősorban csak komoly csapadékkal vagy heves viharral együttjáró zivatarokhoz társulnak. "Nem szükséges esőnek is lennie ahhoz, hogy a villám lecsapjon, és a viharok közvetlen elvonulását követően sem szűnik meg egyből ennek a veszélye" - mondta el a szakember.    

Az országban évente több mint 260 ember szenved villámcsapás általi halált. 

Forrás: BBC

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.13 14:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből