Villámárvíz Kétyen: még most is lapátolják az iszapot

Gödrei Zoltán, a helyi polgármester számolt be az eseményekről, egy házban 80 centis víz áll.

A tegnapi napon már beszámoltunk arról, hogy a tolnai Kétyet micsoda villámárvíz árasztotta el: a saras víz a településen több házat is elöntött, autókat is elsodort.

Gödrei Zoltán, Kéty polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy a helyi mezőgazdászok mérése szerint cirka fél óra alatt 40-45mm eső hullott le a település nyugati felén.

Hettichné Bíró Ibolya videója a hömpölygő sárfolyamról

A hirtelen lezúduló csapadék a keleti és északi oldalon nem okozott problémát, a nyugati oldalon volt a legnagyobb a baj, ahol a Diós-dűlői vízgyűjtőről ömlött le a víz.

A polgármester elmondása szerint a község 3 domb között fekszik, a dombokon a vetésforgó miatt jelenleg olyan növénykultúra van, ahol a sorközökben le tudott ömleni a víz. A helyi kultúrház mögött mélyebben elhelyezkedő családi házakban és azok kertjében keletkezett sajnos a legtöbb kárt.

Hettichné Bíró Ibolya videója

"Az egyik itt található ház szuterénjében 80 cm magasan állt a víz, a falu lakóival a 140 m2-ről együtt hordtuk ki a vastagon lerakódott iszapot, illetve próbáltuk letakarítani a falakat, kisikálni a ház padlóját. Este 11-ig megállás nélkül dolgoztunk" - számolt be telefonon Gödrei Zoltán. 

A saras vízfolyam mellett rengeteg hordalékot hozott magával a víz, virágládákat, faágakat; ráadásul 2 autót is megemelt.

A polgármester úr beszámolója szerint az egyik az árokban végezte, a másikat a hidak oldalához verte oda. A helyiek úgy emlékeznek, hogy 1970 óta nem volt ekkora esőzés a településen.

A kármentés zajlik, a község emberei összefogtak és saját kertjükön kívül a murvás utakat is próbálják takarítani, hogy újra helyreállhasson a közlekedés.

Köszönjük szépen Gödrei Zoltánnak, hogy időt szánt ránk, kívánjuk, hogy a községben miharabb sikerüljön mindent összetakarítani!

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.06.07 9:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Űrmedúza úszott át a sarki fényben
A sarki fény is megjelent a nap végére
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett