Viharvadászat szupercellával

A pénteken kialakult szupercellát egy viharvadász csapat is megörökítette. Beszámolójuk következik.

Péntek délután a Monorról érkezett Viharvonal.hu csapatához csatlakoztam viharvadászatra. Először Orosházától délre mentünk ki és várakoztunk. Bukásnak nézett ki a helyzet, de a Tompa környékén kialakult cella gyorsan mozgott északkeleti irányba, így végül Szarvas felé vettük az irányt. Orosházáról kiérve viszont beindult a légkör, csak Nagyszénás határáig jutottunk, ahol a délnyugat felől érkező látványos szupercellát figyelhettük meg. Nagy kifutószéllel, jégsávokkal 1 km-el haladt el mellettünk. Nagyjából 10 km-es szélességű sávban tarolt.

Miután elvonult északkeleti irányban, folytattuk utunkat Szarvas felé és 8 km múlva megtaláltuk a pusztítás nyomait. Fél órával utána is minden fehér volt a jég miatt, a kukorica leveleit rendesen megtépázta. A legnagyobbak olyan 3-4 cm-es átmérő körül lehettek.

Eközben Orosháza környékén alakultak az újabb cellák. Látványos jégsávokkal és teljes szivárvánnyal távozott. Ezután úgy döntöttünk, hogy Kondoros, majd Mezőberény felé vesszük az irányt további kárfelmérés céljából. Kondoroson a nagy mennyiségű csapadék nyomán kívül nagyobb jégre utaló nyomokat nem találtunk. A 44-es mellett megálltunk tyndall jelenséget fotózni, ekkor a radart nézve Szabadkígyós felé siettünk, hogy a délről érkező cellákat megnézzük. A település mellett sikerült is találni a természetvédelmi terület szélén nagy füves pusztát tökéletes panorámával. Mivel kezdett sötétedni, jó lehetőség adódott villámfotózásra, ezekből sikeresen be is gyűjtöttünk jó néhányat. Miután a cellák elvonultak kelet felé, elindultunk haza.

A csapat tagjai: Tiszavölgyi Dávid, Palla Lénárt, Tóth Mátyás, Czirok Bence

Szerző: Czirok Bence
Megjelent: 2016.06.20 19:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat