Viharvadászat

Heves zivatarok alakulhatnak ki a mai nap folyamán is, az eseményeket folyamatosan közvetítjük. Tegnapi összefoglaló, képekkel.

Frissítve (8:00): Villám csapott egy vendégház tetőzetébe szerdán a Bakonyban lévő Tés községben; személyi sérülés azonban szerencsére nem történt. A villámcsapás következtében leégett a tető és kiégtek a padlástéri szobák is - olvashatjuk az Indexen.

Frissítve (5:50): A reggeli órákban több zivatar is kipattant, a legaktívabb villámtevékenység a Dél-Alföldön volt. Heavenman szegedi észlelőnk gyönyörű villámokat kapott lencsevégre, köszönjük! Heves lecsapó villámokat láthatunk a fotókon, melyeket az OMSZ villámlokalizációs rendszere is alátámaszt. Mára a keleti országrész újra narancssárga riasztást kapott.

Frissítve (5:30): A szerdai napon nem csak ott, északkeleten és Budapesten voltak intenzív cellák, hanem Győrben is, ott hatalmas felhőszakadás kísérte a vihart, melyet az itt látható fotók is igazolnak. Hömpölygött a víz az utakon.

Frissítve (18:25): Vonalba rendeződtek a zivatarok északnyugat-délkeleti irányban, az északi ág Szlovákiában mozog, több apró cella alkotja. Az egész országban narancssárga riasztás van kiadva, az OMSZ villámlokalizációs rendszere az elmúlt egy órában közel 10000 villámot regisztrált.

Frissítve (18:00): Viharvadász csapatunk útra kelt, és az M7-es autópálya mentén száguldott a zivatarok elé. A Velencei-tó mellett radarunk segítségével sikerült is lencsevégre kapnunk egy örvénylő cellát, melyet intenzív felhőszakadás kísért. A Balatontól délre, Lengyeltóti mellett még egy tubát is fotózott egyik észlelőnk.

Egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat, mely lassan helyeződik át kelet felé. Déli-délnyugati áramlással egyelőre meleg, nedves, labilis levegő áramlik térségünkbe, amely egyre többfelé fog zivatarokat eredményezni. Hazánktól északra eközben egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el.

15 fokos a különbség az ország két széle között

Jelenleg az ország északnyugati és délkeleti fele között hatalmas a hőmérsékleti kontraszt, nyugaton ugyanis már többfelé eleredt az eső, itt a hőmérők mindössze 12-17 fok közötti értékeket mutatnak, míg keleten továbbra is napsütéses az idő, itt a hőmérsékletek helyenként még a 27-28 fokot is elérik.

Mi várható a szerdai nap folyamán?

Egyre többfelé számíthatunk dél, délnyugat felől zivatarok kialakulására, melyek közül hevesebbek az északi, illetve a keleti területeken várhatóak, ezeket viharos kifutószél, felhőszakadás és akár nagyobb méretű jég is kísérheti. Az sem zárható ki, hogy a zivatarok vonalba fognak rendeződni. Az esti-éjszakai óráktól a Dunántúlon várhatóak hevesebb események.

Ha az események úgy kívánják, viharvadász csapatunk egyből útra kel, és élőben fogja közvetíteni az eseményeket!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.05.05 14:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből