Viharos vasárnap

A hét hátralévő részében délnyugat felől igen meleg, de hétvégén már nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé.

A hétfői heves zivatarokat okozó hidegfront nyomában beáramló hűvös levegő tegnap reggelre nyugalomba jutott, így elsősorban délnyugati tájainkon ébredhettünk meglehetősen hideg reggelre, automatás állomásaink közül Pornóapátiban mérték a leghidegebbet, 3,6°C-ot.

A hűvös levegő utánpótlása azonban gyorsan megszűnt, már szerdán napközben délnyugatira fordult térségünk fölött az áramlás, így csütörtökön ország nagy részén ma már igazi nyárias volt idő jellemző 25°C fölötti maximum-hőmérsékletekkel.

A tendencia a hét utolsó munkanapján és hétvégén is folytatódik, bár nyugati megyéinkben végig valamivel alacsonyabban alakul majd a csúcshőmérséklet, errefelé amolyan átlagos nyári időjárás valószínű. Ezzel szemben keleti, délkeleti tájainkon a 30°C-ot is több helyen átlépjük, délkeleten nem lesz ritka a 32-33°C sem. Mindemellett nagyon erős lesz az UV-sugárzás, több helyen is meghaladja majd a 7-es értéket, így, ha tehetjük, mindenképpen kerüljük a tűző napsütést, hiszen ilyenkor az átlagos bőrtípusúak esetén is elegendő 20 perc a leégéshez, érzékenyebb bőrtípussal rendelkező embereknél pedig a leégési idő ilyenkor kevesebb, mint 15 perc.

Az érkező meleg levegő kezdetben többnyire száraz lesz, így pénteken országszerte sok napsütésre van kilátás, csupán az esti, éjszakai órákban az északi, északnyugati tájainkra sodródhat be egy-egy zivatar egy tőlünk északra elhaladó hidegfronthoz kapcsolódóan, illetve főként a Kisalföldön zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél.

Szombaton napközben átmenetileg kevesebb helyen, majd az esti óráktól egy újabb hidegfronti hullám előterében már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, az igazán heves események azonban főként vasárnap valószínűek. Jelenlegi modellfutások alapján ekkor sokfelé kell számítani zivatarok kialakulására, több helyen felhőszakadás, szélvihar, illetve nagyobb, akár 2-3 cm-t is meghaladó méretű jég kísérheti ezeket. Ha az események úgy kívánják, természetesen ismét jelentkezünk élő közvetítésünkkel.

A hét elején egy újabb hidegfrontnak köszönhetően néhány fokkal hűvösebbre fordul az idő. Folyamatan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.06.07 13:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Októberi hőség: 38 fokot mérték vasárnap Spanyolországban
Jókora porördög kavargott Perkátán
Porördögök pörögtek Perkátánál