Omlásnak indult a fonyódi partfal (videóval)

Délnyugat felől mediterrán ciklon érkezett, sokfelé viharos szelet, a Dunántúlon kiadós esőt okozott.

Omlásnak indult a fonyódi partfal (13:55): Az MTI információi szerint lezárták Fonyódnál a 7-es utat, mivel az elmúlt napokban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt omlani kezdett a löszfal. Fákat is magával húzott a földtömeg.

Alább a Fonyód TV videóösszeállítása látható a helyszínről:

Szombaton melegrekord dőlt (13:50): 23,1 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat Sellyén, még szombaton. Ezzel egy 1927-es szegedi rekord dőlt meg, akkor 21,8 fok volt.

40 mm fölött délnyugaton (12:55): A délnyugati megyékben igen csak sok eső áztatta a földeket, helyenként 40-45 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullott. Közben a Kendig-csúcson 105, míg Fonyódon 102 km/órás lökéseket mértünk.

Jobbra: Balatonfenyvesi webkameránk pillanatképe nem sokkal 12:15 után

100 km/órás lökések (08:45): Fonyódon és Kendig-csúcson elhelyezett másodperces szélmérőink alig egy órája 100 km/órás lökéseket regisztráltak. Elsősorban a Dunántúlon és északkeleten jellemzőek a viharos széllökések.

Előzmények

A elkövetkező időszakban marad időjárásunk változékony jellege, vasárnap estétől egyre inkább egy mediterrán ciklon befolyása érvényesül. A hét első napján így borongós, sokfelé csapadékos, kellemetlenül szeles időben lesz részünk.

Hétfőre virradóra nyugat, délnyugat felől ismét beborul az ég, és az északkeleti megyék kivételével egyre többfelé kell számítanunk esőre, főként a Dunától keletre eső területeken inkább záporokra, és főleg a Dunántúlon hétfő estig többfelé jelentős, akár 20-30 milliméternyi csapadék is hullhat. Emellett előbb a nyugati megyékben, majd a Dunántúl keletebbre eső területein, illetve a keleti, északkeleti megyékben is egyre többfelé viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél, de máshol is kellemtelenül szeles időre készülhetünk. Előreláthatólag a Dunántúl nyugati megyéiben, a Bakonyban és a Balaton környékén számíthatunk a legerősebb, akár 80-100 kilométer/órát elérő lökésekre. Az esővel párosulva ez rendkívül kellemetlen időjárást eredményez majd, ráadásul a Dunántúlon élők napközben sem számíthatnak 6-9 foknál melegebbre, ezzel szemben a keleti határ mentén még 13-14 fokot is mérhetünk a délutáni órákban.

Kedden átmenetileg nyugodtabb, de már hűvösebb időre van kilátás, hajnalban főként az északnyugati megyékben már gyengén fagyhat is, majd az átmeneti nyugalom a hét közepén északnyugat felől újabb hidegfront érkezhet, mely a hét második felére ismét több helyen csapadékos, szeles és egyre hidegebb időt okozhat, pénteken elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő tájain az eső mellett akár már a havas eső, hó is megjelenhet.

Folymatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Zituus nevű felhasználónk és Rippel Erik fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.11.10 14:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz