Viharos szél fúj

Az egész hétvége szelesnek ígérkezik, nem csoda, ha fejfájás gyötör bennünket. A legerősebb lökések 85 km/h felettiek.

A hőmérsékleti eloszlást tekintve nem történt számottevő változás az elmúlt napokhoz képest: a nyugati területeken - főként az Alpokalján - már-már melegnek mondható az idő: a maximumok 16-18 fok körül alakulnak, míg keletebbre jó 5 fokkal hűvösebb az idő.

Egy anticiklon peremén a hétvégén néhány fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk, ennek hatására igencsak szeles időjárásnak örvendhetünk: a főváros és a Bakony térségében, valamint a Duna-Tisza közén sem ritkák a viharos széllökések. A Bakonyban eddig 87 km/h-s, míg Budapesten 86 km/h-s volt az eddigi legerősebb széllökés, míg a Pilisben és a Nagy Hideg-hegyen 81 és 75 km/h-s lökéseket mértek a mai napon másodperces szélmérőink.

S hogy mikor csendesedik a szél? Vasárnap is hasonlóan szeles lesz az idő, továbbra is előfordulhatnak viharos széllökések, majd hétfőn főleg a Dunántúlon, a főváros környékén és északkeleten lehetnek még erős lökések, másutt élénk lesz a szél. Várhatóan kedden átmenetileg mérséklődni fog a légmozgás, de szerdán az Észak-Dunántúlon újra feltámadhat a szél. 

A frontérzékenyeknél fejfájás, a reumatikus, valamint görcsös panaszok erősödése jelentkezhet. A tüneteket az erős szél is tovább fokozhatja, ez ráadásul az arra érzékenyeknél rossz közérzetet, szédülést is kiválthat. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.02.25 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Süvít a szél a Dunántúlon: 113 kilométer/órás lökést mértünk
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket