Viharos szél tombolt az országban

135 km/órás széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban, utakra dőlt fák jelzik a szélvihar nyomát.

Péntek délelőtt - Fakidőlések jelzik a szélvihar nyomát

A hajnali 3 óra óta tartó szélvihar miatt több mint harminc helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, de személyi sérülés szerencsére nem történt - tájékoztat az MTI.

Ezt a hatalmas fát is a viharos erejű szél döntötte az útra:

AyaD fotója Bakonyszombathely közeléből, köszönjük!

Péntek reggel - Gondokat okoz a viharos erejű szél a vasúti közlekedésben

A Rákospalota-Újpest–Veresegyház–Vácrátót vonalszakaszon a viharos erejű szél miatt nem volt vonalfeszültség, pótlóbuszok közlekedtek, azóta azonban helyreállt vonatközlekedés, de még jelentős késésekre kell számítani. A Budapest-Vác-Szob vonalon, Nagymaros és Szob között immár mindkét vágányon járnak a vonatok, a Göd és Dunakeszi szakaszon még tart a leszakadt vezeték helyreállítása - írja a Mávinform.

A trambulin is útnak indult a viharos szélben - Sinox fotója Szigetszentmártonról, köszönjük!

Péntek hajnal - 100 km/óra fölött

Hajnalban a János-hegyen tartósan 120 km/óránál erősebb széllökéseket regisztráltak az OMSZ mérőműszerei.

A legerősebb széllökés elérte 135 km/órát!

Eplényben 104, Prédikálószéken 103 km/órás lökést rögzítettek másodperces szélmérőink, emellett 90 km/óra fölötti lökések is szép számmal fordulnak elő.

Előzmények

Péntek hajnalra megérkezik egy hidegfront, mely elszórtan okoz majd záporokat, hózáporokat a nap első felében, de délutánra az ország legnagyobb részén felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Viszont a fronttal együtt már csütörtök éjszakától észak-északnyugat felől feltámad az északnyugati szél, mely a délnyugati határhoz közeli területeket leszámítva péntekre viharossá fokozódik, a Dunántúl északi felén, a Balaton térségében, az északi tájakon, valamint az Alföldön is mérhetünk majd

80 km/h-t meghaladó széllökéseket.

Napraforgo13 nevű felhasználónk fotója Balatonfűzfőről, köszönjük!

Bár a levegő hőmérséklete pár fokkal magasabb lesz, a szél miatt azonban nagyon hidegnek fogjuk érezni, ezért öltözködjünk melegen, rétegesen, szélállóan! Az esti, éjszakai órákban azonban fokozatosan csillapodni fog a szél, viharos lökésekre már sehol sem kell számítanunk.

Borítókép: Varsan

Szerző: Berceli Balázs, Cséki Gergő
Megjelent: 2016.12.01 14:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot