Viharciklonok tele

Egymás után érik el az újabb és újabb viharciklonok a szigetországot heves szélviharokat és súlyos áradásokat okozva.

Újabb heves vihar tört rá Nagy-Britanniára szombaton (vasárnap 14:00): Szombaton ismét nagyerejű széllel és heves esőzéssel járó viharzóna érte el a szigetországot. Anglia délnyugati és Wales déli rézén szombaton egész nap szakadt az eső, a legerősebb széllökések pedig elérték a 130-140 kilométer/órás sebességet. A szombat hajnalban érkező vihar sok helyen földcsuszamlásokat okozott, és rengeteg fát csavart ki gyökerestül, a dél-angliai vasútvonalakon több mint 120 fát kellett eltávolítani a sínekről. A Temze által fenyegetett települések lakosai további vízszint-emelkedésre készülnek, a folyó várhatóan a hétvégén tetőzik.

Már-már katasztrofálissá kezd válni az időjárás és az eddig is súlyos árvízhelyzet Nagy-Britanniában. Szerdán ráadásul újabb, hurrikánerejű széllel és özönvízszerű esőzéssel kísért vihar tört rá a szigetország nyugati részeire, az előrejelzések szerint pedig pénteken ismét nagyerejű viharciklon tör az országra.

A Brit Meteorológiai Intézet hivatalosan is hurrikánerősségűnek minősítette a térségbe betört viharzónát, mely Anglia délnyugati térségében 150, Wales több megyéjében 170, az Ír-tengeren, a partoktól nem messze pedig 180 km/órás széllökéseket produkált. Az előrejelzések szerint az elkövetkező néhány napban hozzávetőlegesen egyhavi átlagos mennyiségnek megfelelő csapadék várható a már most is súlyos áradásokkal és viharkárokkal küszködő angliai és walesi országrészekben.

A rendkívüli mennyiségű csapadék következtében számos folyó vízszintje rekord magasságokba emelkedett. A Meteorológiai Intézet szerint hat évtizede nem volt ilyen súlyos az árvízhelyzet a déli és nyugati országrészekben. A Temze London fölötti szakaszán is napok óta rekord vízszinteket mérnek. Kritikus a helyzet a folyó fővárostól nyugatra húzódó völgyében, ahol számos település víz alá került és ezreket kellett evakuálni otthonaikból az áradás miatt. A víz a London nyugati határában fekvő Windsor jelentős részét is elöntötte. A város a brit királyi család első számú vidéki rezidenciájaként szolgáló ősi kastélyáról világhírű.

Nagy-Britannia az elmúlt hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli, délnyugati partjait a tél kezdete óta 30, rendszeresen özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el. Ez azt jelenti, hogy a térségre átlagosan két és fél naponta törnek rá  a rendre súlyos károkat okozó viharok az Atlanti-óceán felől. A szerdán érkezett vihar is már második volt ezen a héten. 

Forrás: HVG, Index, BBC, MTI

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.02.13 13:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Viharos csütörtök: 80-90 km/órás széllökések is lehetnek a Dunántúlon