Viharciklon Izlandon

Izland partjaitól délre a egy viharciklon épült ki és okoz orkán erejű szelet. Kövesse nyomon!

Friss: Tovább emelkedett a légnyomás Beckyben, azonban elkezdődött a következő viharciklon kialakulása is, mely várhatóan csütörtökön fogja elérni legmélyebb állapotát, ekkor középpontjában akár 950 hPa alá is süllyedhet majd a légnyomás. Nagy-Britanniában tehát tovább sem lesz nyugodt az időjárás, a szélnek és az esőnek egy ideig nem inthetnek búcsút a helyiek.

Friss: A mediterrán térségben kialakult peremciklon hatására hazánkban újra kitisztult a levegő, az ország túlnyomó részén az egészségügyi határérték alattiak a koncentrációk, de további javulás várható. Szmogtérkép >>

Friss: Tovább emelkedett a légnyomás a viharciklon középpontjában, hétfőn kora délután már 961 hPa-t mértek benne. Wales, Észak-Írország és Skócia van a legveszélyeztetettebb helyzetben, a hatalmas hullámok miatt számos kompjáratot töröltek, az utakon többfelé kidőlt fák hevernek, a legnagyobb széllökések Angliában a 105 km/h-t, Skóciában a 120 km/h-t is elérték.

Friss: Becky amilyen gyorsan kialakult, olyan gyorsan kezdte meg feltöltődését is: ma reggel 6 UTC-kor már 958 hPa volt középpontjában a légnyomás. A mérsékelt övi ciklonok átlagos 5-7 napos élettartamához képest a viharciklonok általában kevesebb mint 3 napig élnek.

A vasárnap esti órákban 955 hektopascalig süllyedt a légnyomás annak a viharciklonnak a közepében, mely jelenleg Izlandtól délre, az óceán felett mozog, és várhatóan hétfőn éri el Írország partjait. A nagy légnyomáskülönbségben akár 6-10 méteres tengerhullámok is kialakulhatnak a nyílt vizen.

Friss: az ír meteorológiai szolgálat jelentése alapján magyar idő szerint vasárnap este 10 órakor 117 km/h-s volt a legerősebb széllökés.

A viharciklon délkelet felé, Franciaország irányába halad, nyomában viharos, ill. orkán erejű szél, ill. rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű eső, néhol hóvihar kíséri. A szerdai és csütörtöki nap folyamán Izlandhoz közel egy másik, még erősebb viharciklon kialakulását várják az előrejelzések, melynek magjában akár 945 hPa köré is süllyedhet a légnyomás. Összehasonlításképp: a Magyarországon valaha mért legalacsonyabb légnyomás 968,6 hPa volt (Nagykanizsa, 1976).

A viharciklonok

A viharciklonok a bennük uralkodó viharos szél után kapták nevüket, a "titulus" kritériuma az egy nap alatt végbemenő 24 hPa-os nyomáscsökkenés a ciklon magjában. (Jobbra a Kyrill 2007-es pusztítása.)

Élő műholdkép a Sat24 honlapján: tovább »

Hogy hat ez hazánk időjárására?

Szerencsére a viharciklonok ritkán érik el a Kárpát-medencét. Az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forgó ciklon előoldalán tartózkodva Magyarország területén a következő napokban a déli szél fog megélénkülni, megerősödni, mely a Földközi-tenger felől enyhe, de nedves légtömeget szállít felénk, így végeredményben esős, szeles időre készülhetünk 8-10 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel.

A viharciklonok hosszabb távú hatása hazánkat tekintve a tél távoltartása - amíg ugyanis nem épül ki stabilan a ciklonokat távoltartó ún. blocking (akadályozó) anticiklon Nagy-Britannia felett, addig döntően az enyhe óceán feletti levegő áramlik be Közép-Európa területére, megakadályozva a hidegebb légtömegek letörését Skandinávia és Szibéria felől.

Hogy is nevezzelek?

Dr. Karla Wege, a berlini egyetem egykori hallgatója 1954-ben javasolta először, hogy minden egyes, az európai térségben megfigyelt ciklont női névvel, anticiklont pedig férfi névvel lássanak el. 1998-ban azonban vita pattant ki a névadásról, hiszen többekben felmerült a kérdés, hogy miért kapnak női nevet az alacsony nyomású, gyakran esőt, rossz időt okozó ciklonok;és miért illetik férfi utónévvel a magas nyomású, sokszor szép, napsütéses idővel járó anticiklonokat? Végül 1999 tavaszán a Német Meteorológiai Szolgálat tett pontot az ügy végére; ettől kezdve ugyanis évente váltogatták – és váltogatják a mai napig is – a névhasználatot: páratlan években férfi, páros években női nevet kapnak az alacsony nyomású képződmények. Így történhetett meg, hogy a vasárnap kialakuló viharciklont a Becky névre keresztelték. 

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Forrás: EUMETSAT, Sat24, N24.de, met.ie, Meteocentre, BBC

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.11.07 18:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Ingunn viharciklon: 224 km/órás széllökést mértek a norvég partokon
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon