Viharciklon Északnyugat-Európában

Lecsapott a Dirk viharciklon Európa északnyugati területeire tomboló széllel és sok csapadékkal.

Wales, Anglia keleti, délnyugati területei, London és térsége, valamint a délkeleti régiók voltak érintettek leginkább a hétfőn érkezett vihar miatt. A legfőbb gondot a heves esőzések és az orkán erejű szél okozta. Sok vonat el sem indult, vagy csak módosított menetrenddel közlekedik. Így azt tanácsolták már vasárnap az embereknek, hogy aki teheti, halassza el a tervezet utazását.

Kedden dél körül a Dirk központi légnyomása a skót partok közelében 930 hPa körül lehet.

A viharciklon központi légnyomása nagyon gyorsan süllyedt, 930 hPa köré csökkent (ilyen nyomásérték egy 4-es kategóriájú hurrikán központi légnyomásának felel meg). Az ünnepek alatt Anglián kívül Skóciát, Dániát, Írországot, valamint Franciaország és Németország északnyugati területeit is érinti majd a vihar, majd tovább halad Skandinávia felé. Egyes partszakaszokon a széllökések elérhetik a 160 km/h-t is, több helyen pedig már mértek 145 km/h körüli lökéseket az elmúlt napokban. Bizonyos területeken Angliában az 50 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége, így sokfelé árvízzel küzdenek, valamint a Gatwick repülőtér forgalma is nagyon akadozik.

Hazánkban azonban nem kell tartani ilyen erősségű széltől. Az ünnepek alatt a déli, délkeleti szél helyenként megerősödhet, akár egy-egy viharos lökés is előfordulhat majd, de várhatóan csak egy-egy helyen lehetnek a legerősebb széllökések 80 km/h körüliek.

Forrás: BBC, Wetterzentrale.de

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.12.23 14:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ingunn viharciklon: 224 km/órás széllökést mértek a norvég partokon
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
1,2 millió francia lakás maradt áram nélkül Ciaran miatt