Vihar Girona partjainál

A Földközi-tenger medencéjében nem ritkák a zivatarok a téli félévben sem, az alábbi nyarat idéző képsorokat egy spanyol fotós jóvoltából láthatjuk!

Igen látványos zivatarfelhőt örökített meg a TeslaWeather néven publikáló spanyol viharvadász fotós idén február elsejének éjjelén. Ahogy a blogjában írja, először meglepődött amikor villanásokat látott, mert a radar és az előrejelzések szerint nem volt várható vihar: " Északon volt, úgy számoltam, hogy Blanes város környékén járhat. Elrohantam a felszerelésemért, és északnak vettem az irányt. Maradhattam volna a Besos folyó torkolatanál, de magasabb helyről akartam fényképezni."

Mintha ha csak rám várt volna a vihar, amikor beállítottam a kamerát, akkor erősödött meg!

A lenti képek az éjfél és 2:50 között készült fotók legjobbjai közül kerültek ki. A fotós azt írja, hogy nagyon gyorsan jött, két óra alatt a semmiből formálódott ez a felhőtömeg. Az elején gyakorlatilag nem látott csapadéksávot a zivatarcella alatt. Ezért, valamint a cella alakja és mozgása alapján nagy a valószínűsége, hogy  LP szupercella volt. Az LP (low precipitation) alacsony csapadékút jelent, ilyenkor a hátoldali leáramlásban kevesebb a csapadék, ez jól látható a fotókon is, hiszen jól kivehető, hogy hol a felhő alja.

 

 

 

 

Természetesen timelapse film is készült a rendszerről:

Még több fotót és videót a fotós blogján találhat a kedves olvasó!

Források: TeslaWeatherBlitzortung.org

 

Szép fényeket kívánok mindenkinek,

Tóth Gábor Gyula (HeavenMan)

 

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2015.02.15 20:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő