Vigyázat, ónos eső!

Hogyan is keletkezik és mi is pontosan ez az oly sokszor hallott, félelmetesen hangzó csapadék? Rövid ismertető.

Tudta-e?

Hogy az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez. A földet éréskor a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan, robbanásszerűen lezajlik, gyakran megfigyelhető, hogy a lehullott csepp helyén kis dombocska keletkezik, nincs ideje szétterülni sem.

Mi szükséges az ónos eső kialakulásához?

Az alsó légréteg negatív hőmérséklete mellett, rétegfelhőzet, szitáló/gyenge csapadék és hőmérsékleti inverzió (melynek alsó határa 100-1000 m, felső határa pedig 1500 m magasság körül található).

Hol várható a pénteki napon?

Elsősorban a Dunántúl északi és középső területein fordulhat elő ónos eső, a legnagyobb valószínűséggel a Balaton környezetében.

Időkép >>>     Részletes előrejelzés >>>

Jó tanácsok

Ezeken a területek közlekedjünk nagyon óvatosan, hiszen ahogyan korábban is említettük, ez a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a felszínre érkezve azonnal megfagy és egyfajta jégpáncélt képez! Aki teheti, ne induljon útnak, a gyalogosok - habár viccesen hangzik -, inkább húzzanak zoknik a cipőjükre az esetleges balesetek elkerülése végett!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.01.08 9:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben