Veszélyes mennyiségű az ózon

A felszínközeli ózonkoncentráció meghaladja az egészségügyi határértéket, óvakodnunk kell.

Több hazai nagyvárosban határértéket meghaladó ózon szennyezettség várható, írja az ÁNTSZ.

Míg a felsőlégköri ózonnak pozitív hatásai vannak, addig a talajközelben rendkívül káros mind az emberre, mind a növényzetre. Jelenléte irritációt vált ki a szemben és a nyálkahártyán, akár a légzőszervek gyulladását is okozhatja, felerősítheti a hörghurutot és az asztmatikus tüneteket, roncsolja a növényzetet, savasítja a környezetet.

Nemes Péter fotója, köszönjük!

A talajközeli ózon jelentős része a kibocsátott légszennyezőanyagok átalakulásával jön létre.
Keletkezése a légkörbe kerülő nitrogén-monoxidhoz (NO) köthető, mely a gépkocsihasználatból, a fűtési és tüzelési melléktermékekből származik. A nitrogén-monoxidból, a napsütés kiváltotta különböző egymást követő kémiai reakciók során, ózon (O3) molekulák jönnek létre a felszín közelében.
Reggel a városi forgalom beindulásával, és a szennyezőanyag kibocsátás fokozódásával, majd a kora délutáni erős besugárzás által végbemegy a folyamat. Az ózonkoncentráció ezt követően a

késő délutáni órákban éri el a maximumát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs figyelmeztetést adott ki hőségre, így fokozottan termelődhet ózon környezetünkben. Nem ajánlatos az este közeledtével a szabadban nehéz fizikai munkát végezni, és egészségünk érdekében az ilyenkor végzett sporttevékenységgel is vigyáznunk kell.

Zsombok Imre fotója, köszönjük!

Borítókép: Hódos Tamás

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2017.06.27 14:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott