Veszélyes hurrikán fenyegeti a Hawaii-szigeteket

A legerősebb, 5-ös kategóriát is elérő Lane hurrikán a Hawaii-szigetek felé vette az útját, csütörtökön éri el a legnagyobb, déli szigetet.

4-es erősségűvé "mérséklődött"  a Lane hurrikán, mely csütörtökön érheti el Hawaiit és egészen szombatig tombolhat a Csendes-óceánon található szigetvilág térségében, adta hírül az amerikai hurrikánközpont (NHC) helyi idő szerint kedden.

Csütörtökön éri el Hawaiit a hurrikán

A Saffir-Simpson skálán legerősebb fokozatot is elérő hurrikán 15 km/órás sebességgel halad északnyugat felé, csütörtökön elsőként várhatóan a nagy szigeten söpör majd végig, ezt követően Maui, Lanai és Moloka’i irányába vonul tovább.

A hurrikán előrejelzett útvonala (kép forrása: NOAA)

260 km/órás lökések kísérhetik Lane útját

A hurrikánközpont előrejelzése szerint Lane nyomában akár 500 mm-nél is több csapadék hullhat, mely hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet, a legerősebb széllökések sebessége pedig az óránkénti 260 kilométert is elérheti. Nem véletlen tehát, hogy a hatóságok felszólították a lakosságot otthonaik elhagyására, illetve két hétre elegendő élelem felhalmozására. A nagy szigeten és Mauin is bezárták az iskolákat, és töröltek minden délutáni oktatási tevékenységet.

A hurrikán várható haladási útvonala a windy.com előrejelzése alapján

Hawaii térségében egyébként meglehetősen ritkák a trópusi ciklonok, 1959 óta mindössze két hurrikán és két trópusi vihar csapott le a szigetvilágra.

Borítókép: NASA

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.08.22 16:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front