Veszélyes aligátorteknőst fogott egy horgász a Balatonnál

Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki a mai napon Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából

20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet - mondta el megkeresésünkre Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

A Teknős Parkban egyébként egy webkameránk is működik, itt követhetjük nyomon a teknősök életét. 

Egy nagyobb aligátorteknős a Teknős Parkban | Fotó: Pécsi Tibor, Teknős Park

Az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Pénteken Balatonfűzfőről kapott egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, de ő sajnos később megszökött. Ez a teknősfajta szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat, a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Borítókép: Teknős Park / Pécsi Tibor

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2024.07.07 18:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Esőfüggönnyel érkeztek a zivatarok a Pilisbe és a Dunakanyarba
Nyüzsögtek az emberek a Balatonban
Vörös lidércek jelentek meg szerda éjjel a keleti országrész felett