Véletlen bukkantak életre a sarki jég alatt

Az Antarktisz közel 1 kilométer vastag jégtakarója alatt több új fajt is felfedeztek a kutatók.

A British Antarctic Survey kutatói 900 méterre fúrtak az Antarktisz jege alá, amikor véletlen több élőlényt is levideóztak. Ilyen mélységben a jég alatt korábban lehetetlennek tartották az élet létrejöttét, és hogy ennek bármilyen nyomára bukkanjanak. Ezúttal azonban a természet megcáfolta feltételezésüket. A felfedezés idején a Filchner-Ronne selfjégen készítettek felszín alatti videókat, amikor egy fúrás során a jég alatt sziklába ütköztek. A felvételeket vizsgálva később nyilvánvalóvá vált, hogy több kisebb állat is él a sziklán.

Forrás: British Antarctic Survey (Twitter/@BAS_News)

Érdekesség, hogy az állatok extrém, többnyire 0 Celsius-fok alatti hőmérsékleten, a fény és a táplálék teljes hiányában találtak élőhelyükre, ami ráadásul 1500 km-re fekszik a legközelebbi ismert fotoszintézis-forrástól.

A felfedezésről szóló élményüket a Twitter oldalukon osztották meg a British Antarctic Survey munkatársai. Bejegyzésüket az alábbi videóval egészítették ki:

Youtube/New Scientists

Az újonnan felfedezett fajokról egyelőre semmit nem tudunk, hogyan szerzik táplálékukat, hogyan képesek túlélni ilyen mélységben, ilyen elszigetelt környezetben. A klímaváltozás miatt pedig lehet, hogy nem is áll túl sok idő a válaszok felkutatására.

Borítókép: Pixabay

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.02.22 12:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban